Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ТЕРНОПІЛЬ. Представник ОДА спростував міф про «масові» переходи в «Київський патріархат»

Начальник управління релігій та національностей Тернопільської ОДА Ігор Кульчицький у коментарі «Громадському телебаченню» повідомив, що у селах, де ніби відбулися «переходи» вірян у «Київський патріархат», громади Української Православної Церкви продовжують свою діяльність і будують нові храми замість відібраних.

Також, в ОДА повідомили, що наразі тривають 4 судові слухання щодо міжконфесійних конфліктів у регіоні. Про це повідомляє Синодальний інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на «Громадське телебачення».

«Судові слухання наразі тривають, але хочу сказати, що у тих населених пунктах Тернопільської області, зокрема, в Шумському, Кренеменцькому, Забразькому районах більша частина тих громад уже будують нові храми, – пояснив Ігор Кульчицький. – Органи місцевого самоврядування виділяють їм земельну ділянку – вони звертаються, бо це компетенція місцевої ради – органів місцевого самоврядування – виділяється земельна ділянка».

 Чиновник також підкреслив, що будівництво нових храмів громадами УПЦ відбувається за пожертви вірян та за кошти, які вони самостійно відшукують.

Таким чином, представник влади спростував міф про «масові переходи» громад і вірян до «Київського патріархату». Релігійні громади, у яких відбулося рейдерське захоплення храмів за підтримки озброєних радикал-націоналістів, не зникли і не самоліквідувалися, а продовжують свою діяльність. І хоча ці випадки і поодинокі (за твердженням представників Тернопільської ОДА станом на січень цього року зареєстровано 4 провадження стосовно храмових суперечок), вони є свідченням брутального порушення наріжного принципу свободи совісті та віросповідання.

Раніше повідомлялося, що громади Тернопільської єпархії неодноразово відстоювали свої законні права в судових інстанціях України. Також нагадаємо, що у Катеринівці, де відбувся один з найрезонансніших випадків захоплення храму з побиттям віруючих, вже освячено новий храм для вірян.