Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Інститут національної пам’яті може скасувати вихідний на православне Різдво

До Мінкульту був переданий на погодження законопроект, яким серед іншого пропонується встановити чотири неробочих дня для традиційних свят: Трійці, Нового року, Різдва і Великодня. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на Радіо Свобода.

Фото facebook.com/uinp.gov.ua

Одночасно календарна сітка, запропонована Інститутом нацпам’яті, включає два дня Різдва: 7 січня та 25 грудня, обидва з яких на даний момент не є робочими. Тому постає закономірне питання про те, в який саме день буде встановлено вихідний. Представники Інституту прямо вказують, що у календарних розрахунках спираються на «загальноєвропейські практики». Не є виключенням, ймовірно, і їхній погляд на традицію святкування Різдва.

Крім того, законопроект пропонує відмінити практику перенесення вихідних днів, коли свято випадає на суботу або неділю. Тоді загальна кількість святкових вихідних залежно від конкретного року може скорочуватися до 6-8 днів, вважають співробітники Інституту.

Однак вони зауважують, що виключенням з даної практики будуть саме релігійні свята. «Тільки Великдень, Різдво і Трійця будуть переноситися на понеділок. У Європі така практика відсутня. Тому Україна так само пристає на таку традицію, спираючись на загальноєвропейські практики».