Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КРОПИВНИЦЬКИЙ. Митрополит Іоасаф звершив освячення новозбудованого храму в с. Велика Виска


19 листопада, митрополит Кіровоградський і Новомиргородський звершив освячення новозбудованого Спасо-Преображенського храму с. Велика Виска. Після освячення, у співслужінні духовенства Кафедрального собору Різдва Пресвятої Богородиці, священнослужителів Маловисківського благочиння та гостей в священному сані, Правлячий архієрей очолив у величному храмі першу Божественну літургію.
Довгоочікувана подія зібрала величезну кількість людей. Взяти участь в чині освячення та помолитися за архієрейською літургією прийшли не тільки жителі Великої Виски, а й православні віруючі з навколишніх сіл та навіть обласного центру. Адже зведення нової церкви на місці, де раніше знаходився сільський храм, але був зруйнований 70 років тому атеїстичною владою, стало не тільки відродженням історичної справедливості, а й торжеством Православної віри, відновленням пам’яті про батьків і дідів, які були також православними віруючими та свято берегли свою прабатьківську традицію.
Особливою окрасою богослужіння став спів Вівтарного хору Кафедрального собору Різдва Божої Матері.
Після закінчення літургії митрополит Іоасаф виголосив проповідь, в якій підкреслив важливість зв’язку поколінь в передачі та збереженні Православної віри, тому що саме вона є державотворчою та культуротворчою релігією нашого народу. З благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, Владика Іоасаф удостоїв високих церковних нагород головних меценатів будівництва храму. Так орденом преподобного Нестора Літописця першого ступеню були нагороджені Флоря Андрій Володимирович та Волошиновський Володимир Михайлович, орденом святої рівноапостольної княгині Ольги – Каламурза Олена Олександрівна. Також митрополит Іоасаф удостоїв єпархіальних нагород і інших благодійників та всіх тих, хто вніс свій труд та посильний вклад в будівництво нового храму: Каламурза Андрій Віленович та Горевич Анатолій Васильович були нагороджені медалями святої праведної Єлизавети першого та другого ступеню відповідно, а всі інші – благословенними Архієрейськими грамотами.
На згадку про таку важливу подію в житті села Велика Виска владика Іоасаф вручив кожному іконки святителя Іоасафа Білгородського.