Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ВІННИЦЯ. Спочив у Бозі клірик єпархії протоієрей Василій Рішко

Управління єпархії з сумом повідомляє, що 17 листопада, о 00.07 годині, на 65-му році життя, після важкої хвороби спочив у Бозі клірик Вінницької єпархії протоієрей Василій Рішко. Протоієрей Василій Рішко народився 25 січня 1953 року у с. Копашнево Хустського району Закарпатської області в родині селян. У 1976 році, по закінченні Одеської духовної семінарії, був рукопокладений у сан диякона, а згодом і священика та приїхав до Вінниці разом з призначеним на Вінницьку кафедру єпископом Агафангелом (Саввиним) (нині – митрополит Одеський і Ізмаїльський).

З 1976 по 1996 рік, займаючи посаду секретаря Вінницького єпархіального управління, проявив таланти церковного адміністратора, та дипломата. Отець Василій відстоював інтереси Церкви у непрості для неї часи державного атеїзму, вмів знаходити потрібні слова у діалозі з представниками влади і громадськості. Протоієрей Василій мав беззаперечний авторитет серед духовенства і був кращим помічником для Правлячого Архієрея в організації богослужінь, церковних заходів і урочистостей.

Отець Василій Рішко був добрим пастирем для своєї пастви і прикладом віри і життя по вірі. З 1976 по 1983 рік він був штатним кліриком тодішнього вінницького кафедрального собору на честь Різдва Пресвятої Богородиці. А з 1983 по 2007 рік обіймав посаду настоятеля Свято-Воскресенського храму м. Вінниці. Саме у цьому храмі у повній мірі проявилися пастирські таланти протоієрея Василія Рішка. Парафіяни старшого віку пригадують бесіди о. Василія, які він проводив після вечірніх богослужінь щонеділі. Це були не лише проповіді, а живе безпосереднє спілкування пастиря зі своєю паствою.

Стараннями о. Василія Рішко Свято-Воскресенський храм був відреставрований як всередині, так і ззовні. На території храму майже завершене зведення другого — хрещального храму.

У 1994 році протоієрей Василій Рішко був призначений на посаду настоятеля Спасо-Преображенського кафедрального собору м. Вінниці. Виконуючи цей послух, о. Василій знову яскраво проявив свої духовні і організаторські таланти. У 2007 році він був переведений на посаду ключаря (помічника настоятеля) кафедрального собору і став надійним помічником митрополита Симеона в усіх справах, які стосуються богослужбового життя головного храму Вінницької єпархії.

Отець Василь був вірним другом, прекрасним наставником для духовенства єпархії. Саме у нього більшість нинішніх кліриків Вінницької єпархії вчилися благоговійному ставленню до богослужіння, акуратності, пунктуальності, ревності у молитві і самовідданості в пастирських трудах.

Впродовж кількох останніх місяців протоієрей Василій Рішко боровся з хворобою, яка знесилила його тіло, але не змогла здолати притаманні йому бадьорість духу і силу віри. Отець Василій відійшов до Бога з молитвою на устах, залишивши після себе добрий духовний спадок на землі, запаливши вогник віри у серцях сотень і тисяч людей, які будуть згадувати його ім’я у своїх молитвах.

Співчуття родині о. Василія від себе і від імені духовенства і вірян Вінницької єпархії висловив Високопреосвященніший митрополит Вінницький і Барський Симеон.

17 листопада, о 16 годині, труну з тілом спочилого привезуть у Спасо-Преображенський кафедральний собор. О 17 годині розпочнеться заупокійне вечірнє богослужіння, по завершенні якого буде звершена панахида та читання Євангелія.

18 листопада о 7.30 — часи, Божественна літургія, після якої буде звершено чин відспівування і погребіння.