Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ВОЛОДИМИР-ВОЛИНСЬКИЙ. Єпархія відсвяткувала 1025 річницю від заснування


26 листопада, у Неділю 25-у після П’ятидесятниці, Володимир-Волинська єпархія відзначає 1025-річчя від заснування. Також сьогодні митрополит Володимир-Волинський і Ковельський Володимир відзначає свій день народження. З нагоди таких важливих подій у м. Володимир-Волинському відбулись урочистості Божественну Літургію в Свято-Успенському кафедральному соборі очолив Намісник Києво-Печерської Лаври митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел.
Митрополиту Павлу співслужили митрополит Вінницький і Барський Симеон, митрополит Житомирський і Новоград-Волинський Никодим, правлячий архієрей єпархії митрополит Володимир-Волинськогий і Ковельський Володимир, митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр; архієпископ Бучанський Пантелеймон, архієпископ Брестський і Кобринський Іоанн (Білоруська Православна Церква), архієпископ Конотопський і Глухівський Роман; єпископ Бородянський Варсонофій, єпископ Гайновський Павел (Польська Православна Церква), єпископ Супрасльський Андрій (Польська Православна Церква), численне єпархіальне духовенство та гості у священному сані.

За богослужінням молилися голова Волинської обласної державної адміністрації. Володимир Петрович Гунчик, Володимир-Волинський міський голова Петро Данилович Саганюк та інші приставники місцевої влади

Для молитовного поклоніння віруючих до Свято-Успенського кафедрального собору була доставлена чудотворна Зимненська ікона Пресвятої Богородиці, перед якою після закінчення богослужіння був звершений молебень.

Після читання Євангелія митрополит Павел звернувся до віруючих із проповіддю, в якій розповів зміст євангельського читання. «Людина дуже часто намагається знайти винного в своїх бідах, – продовжив владика, – він шукає кого завгодно, звинувачує весь світ, тільки не себе. Але корінь всього цього зла лежить в нас самих. Ми відвикли молитися, ми відвикли ходити в храм, ми відвикли допомагати ближнім, хворим, немічним. Але шлях до Царства Небесного лежить через смирення і через ті випробування, які людині випадають на цьому шляху. Тільки через Євангеліє, тільки через любов один до одного, тільки через повагу до свого ближнього ми можемо побачити Господа».

Під час Літургії була вознесена сугуба молитва за мир в Україні.

По завершенні Літургії митрополит Павел передав владиці Володимиру благословення Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, а від себе особисто побажав імениннику безперестанної допомоги Божої у всіх його нелегких архіпастирських трудах на благо Святої Православної Церкви.

До привітань і долучились високопосадовці. Губернатор Волині побажав Владиці Володимиру здоров’я, щастя, натхнення і нових успіхів у благородному архіпастирському служінні на благо Церкви та Українському народові.

Міський голова відзначив видатні заслуги архіпастиря перед Володимирщиною і побажав ще довгих років плідної праці на древній кафедрі.

У слові-відповіді владика Володимир подякував архієреям, губернатору, міському голові та всім гостям за привітання.

Закінчилось богослужіння уставним многоліттям.

Володимир-Волинська єпархія була заснована святим рівноапостольним князем Володимиром у 992 році і є однією з найдревніших єпархій Київської Русі. Межувала вона з Київською митрополією і була неосяжною. Першим єпископом кафедри був Стефан Болгарин, а його першим собором – храм Успіння Божої Матері. Коли віра Православна стала поширюватися далеко від Володимира і кількість віруючих зростала, постала потреба поділу Володимирської єпархії, а тому в 1137 році з неї виділяється Галицька і Угрівська (яка в 1323 році стає Холмською), в 1288 році – Луцька єпархія, а пізніше й інші єпархії західного регіону. Проте з часом історія стала мінятись в гіршу сторону для православних і для єпархії.

У 1596 році Володимирський і Луцький єпископи Іпатій Потій і Кирило Терлецький підписали з Римом Брестську унію, що поклало початок братовбивчої війни на релігійній основі і гонінню на православних. 1799 року була відкрита єпархія у Житомирі, з неї у 1891 року було виділене вікаріатство у м. Володимирі-Волинському. Після Жовтневого перевороту настали страшні для Церкви і народу Божого часи, коли владою було оголошено курс на повне знищення релігії, час нових гонінь і переслідувань. І знову Володимир лишається без єпископа. Лише зі здобуттям Україною незалежності постало питання про відродження Володимирської єпархіі на Волині, що і відбулося 3 травня 1996 року рішенням архіпастирів Української Православної Церкви на чолі з Блаженнійшим Володимиром, Митрополитом Київським і всієї України.