Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

МУКАЧЕВО. На Закарпатті замість спаленого вандалами дерев’яного Поклінного Хреста, встановили новий залізний

На Полонині “Руна” на місці вандально зрубленого та спаленого півтора місяці тому, встановлено новий Поклінний Хрест.

2 жовтня 2017 року з благословення архієпископа Мукачівського і Ужгородського Феодора, завдяки старанням небуйдижих вірян Української Православної Церкви та інших жителів Перечинщини (Закарпатська область) святиню було заново відновлено та в день її встановлення відслужено біля неї чин подячного молебню. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-службу Мукачівської єпархії.

8-метровий Поклінний Хрест на Полонині “Руна” був встановлений 15 серпня 2013 року, на висоті 1486 метрів, в рамках святкування 1025-ї річниці Хрещення Київської Русі. 21 серпня Хрест був освячений керуючим Мукачівською єпархією, архієпископом Феодором – під час сходження учасників Міжнародного інтегрованого фізкультурно-мистецького фестивалю «Зірки досяжні» на гору Полонину Руна.

Жорстокий акт вандалізму над святинею, був звершений в четверту річницю її встановлення. Невідомі особи зрубали Хрест, порубали його на шматки та спалили. На початку вересня, у відділі комунікації поліції Закарпатської області повідомили, що встановили особи ймовірних вандалів.

Свого часу Мукачівська православна єпархія висловила обурення даним фактом акту вандалізму та засудила дії наруги над загальнохристиянською святинею. А згодом єпархією, за участі небайдужих жителів регіону, було виготовлено новий восьмиметровий Хрест, зроблений із заліза. Його встановили на тій же висоті — 1486 метрів, кліриками Мукачівської єпархії був відслужений подячний молебень. Невдовзі планується звершення повного чину осячення святині.