Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Протоієрей Миколай Данилевич: Провину за конфлікт в Коломиї греко-католики перекладають на міську владу

Глави УГКЦ владика Святослав Шевчук в інтерв’ю інформаційному ресурсу news.ugcc.ua 26 жовтня 2017 року прокоментував ситуацію з рейдерським захопленням Благовіщенського храму УПЦ в Коломиї. Зокрема він наголосив «той, хто обстоює свою позицію так, як це було вчинено в Коломиї, наражається на поразку» і зазначив, що «свої права треба виборювати в суді».

Заступник Голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ протоієрей Миколай Данилевич дав власну оцінку заявам очільника греко-католицької церкви, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.  

«Прочитав інтерв’ю глави УГКЦ вл. Святослава Шевчука щодо конфлікту в Коломиї. З тексту можна зробити наступні висновки, — зазначає протоієрей Миколай у себе на сторінці в Фейсбук і перераховує їх:

— Вл. Святослав покладає (або перекладає) вину за конфлікт на міську владу Коломиї і взагалі на політичні сили, які використовують релігійні емоції в своїх цілях;

— визнає, що емоції греко-католицьких священиків взяли верх над здоровим глуздом, і м’яко висловлюється про те, що силові дії його священиків є помилкою, але при цьому прямо не засуджує своїх кліриків, які ці дії вчинили.

— вважає, що проблему слід розв’язувати в правовому руслі,

— висловлює побажання, щоб його клірики припинили блокування й незаконне утримування храму, а рішення проблеми перенесли на рівень єпископа.

— Вважає неприпустимим втручання в цю проблему громадських, політичних чи військових організацій».

На думку заступника Голови ВЗЦЗ, така «позиція достатньо виважена, але половинчаста». Він висловлює сподівання, що «в даній ситуації і це вже є певним кроком вперед».

«Бувають ситуації, коли одразу проблему вирішити неможливо, а потрібно робити це в кілька етапів, — продовжує священик. — Інше питання, чи послухають його греко-католицькі священики і чи звільнять храм?».

Протоієрей Миколай Данилевич також відкидає докори очільника УГКЦ православним щодо відсутності від керівництва УПЦ заклику «поважати представників інших християнських конфесій», який був присутній в коментарі Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ.

«Трішки дивно звучить. Греко-католики захопили православний храм, і при цьому їхній єпископ закликає “поважати представників інших християнських конфесій”. Так, поважайте, не захоплюйте,— підкреслює він. — Не православні ж захопили в греко-католиків храм. Це по-перше. А по-друге, в інтернеті є відео-коментар настоятеля Благовіщенського храму православного священика о. Василія Кобельського, який прямо звертається до греко-католиків і говорить як про повагу, так і про християнську любов та християнське відношення православної громади до греко-католиків, що захопили в нього храм. І це він говорив ще в червні місяці, коли була перша спроба захоплення. Як бачимо, ця любов православних не допомогла. Храм захопили».