Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Відбулось нагородження священиків та волонтерів, які допомагають в зоні АТО

17 жовтня 2017 року, у столичному Свято-Воскресенському храмі пам’яті загиблим та ветеранам Афганістану (Афганському)  відбулося урочисте нагородження священнослужителів та волонтерів, які відзначилися своїми заслугами у духовному та соціальному служінні на передовій. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на Центр інформації УПЦ.

На початку заходу митрополит Білоцерківський і Богуславський Августин очолив заупокійну літію за спочилими захисниками України та молебень.

Після богослужіння, Голова Синодального військового відділу УПЦ митрополит Августин вручив священнослужителям та волонтерам почесні нагороди – медаль «За віру, гідність, честь», а також почесні грамоти.

«Для мене велика духовна радість бути сьогодні у такому товаристві, адже тут присутні священики, які виглядають легендарними не лише в очах віруючих, які їх знають, але і в очах усіх, хто дивиться на те, що відбувається сьогодні у нашій країні. Господь закликає: “Хай сяє світло ваше перед людьми, щоб люди бачили ваші добрі справи, і прославляли Отця вашого, Який на небі”(Мф.5:16)», – зазначив митрополит Августин.

Нагороджуючи священнослужителів та волонтерів, Високопреосвященніший Владика зазначив, що серед українських капеланів багато тих, хто готовий віддати своє життя за ближнього.

«Серед наших священників є ті, які можуть бути прикладом для усіх нас, адже нема більше любові того, хто душу свою покладе за ближнього. Сьогодні країна переживає складні часи, благодійників стало менше, тому ми намагаємося служити ближнім тим коштом, що маємо. Віруючі люди несуть у церкву останнє, так і сьогодні Церква збирає допомогу», – сказав голова військового відділу УПЦ.

Настоятель Свято-Воскресенського храму протоієрей Сергій Ющик наголосив, що добрі справи треба робити тихо, однак у волонтерській діяльності не можна обійтися без цифр, тому розповів про зібрані у храмі кошти на благочинність за останній рік.

«Наш Свято-Воскресенський храм засновано як храм соціальної допомоги і підтримки ветеранів. Актив цього храму зумів провести благодійної діяльності майже на 200 тисяч гривень: це 100 тис. гривень – для сімей воїнів, загиблих в Афганістані, 60 тисяч гривень – на підтримку дітей сиріт та дітей, які навчаються в інтернатах прифронтової зони, і решта – на підтримку сімей, які втратили свої домівки на сході України», – розповів протоієрей Сергій Ющик.

Серед нагороджених почесною відзнако Церкви чимало ветеранів афганської війни, які сьогодні активно реагують на події на Сході.

Серед волонтерів, які отримали почесну відзнаку УПЦ були психологи, які надають допомогу військовим, артисти, які виступкають на передовій, а також волонтери, які опікуються станом здоров’я жителів прифронтових територій.

«Все почалося ще з Майдану – це була наша особиста громадянська позиція. Нас ніхто не організовував, ми самі зорганізувалися, зібралися і поїхали. В останню поїздку ми возили кардіологічне діагностичне обладнання з Інституту серця Тодурова, яким провели у Попасній скринінг більш ніж 150 особам – як дітям, так і дорослим. Також залучалися лікарі вузького профілю, які просто брали відпустку за свій рахунок і їхали надавати допомогу людям у зону АТО», – розповів волонтер, віце-президент громадської організації «Лікарі доброї волі» Володимир Гришин.

Волонтер поділився планами щодо надання медичної допомоги мешканцям прифронтових територій – вже скоро отримати первинну допомогу жителі Сходу зможуть за допомогою телемосту.