Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ВІННИЦЯ. Митрополит Симеон освятив храм у Вінницькому районі


7 вересня, у свято Вінницько-Рожецької ікони Божої Матері митрополит Вінницький і Барський Симеон звершив чин освячення храму Димитрія Солунського у с. Рівець Вінницького району. По завершенні чину архіпастир звершив Божественну літургію у новоосвяченому храмі. Владиці співслужили священики району не чолі з благочинним архімандритом Дорофеєм (Маркевичем).

По завершенні відправи та Хресної ходи навколо храму митрополит Симеон привітав настоятеля храму протоієрея Іоанна Просяновського і усіх присутніх зі святом ікони Божої Матері, освяченням Престолу та історичною подією — днем заснування Вінницької єпархії. Також владика передав настоятелю для храму ікони Спасителя та Божої Матері.

Довідка:

Рожецька ікона – єдиний образ, який залишився неушкодженим під час пожежі в Рожецькому монастирі на Поділлі у 30-х роках ХVІII століття. Отримала назву «Врятована з пожежі Божа Матір», або ж «Рожецька ікона Божої Матері». Перебувала у Вінницькому Благовіщенському жіночому монастирі (з 1802 р.), Браїлівській обителі (з 1845 р.), у 1891 році повернулася у відновлену Рожецьку пустинь. За переданням, на початку 40-х років ХХ століття мироточила. Подальша доля оригіналу ікони невідома.

Рішенням Священного Синоду УПЦ від 27 жовтня 2015 року визнана загальноцерковною святинею. Копія старовинного образу перебуває у Спасо-Преображенському соборі міста Вінниці.

Вінницька єпархія, як самостійна, була заснована 7 вересня 1933 року. Першим архієреєм на Вінницькій кафедрі був священномученик Олександр (Петровський).

Прес-служба Вінницької єпархії