Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ВІННИЦЯ. Книгу про історію сільської парафії та родину поета Степана Руданського написав вінницький священик

Днями вийшла із друку книга вінницького священика протоієрея Бориса Пентюка, яка називається «З вірою в майбутнє. Нариси церковної історії с. Павлівки». Це – історичне дослідження, у кому відображена історія парафії с. Павлівки Калинівського району Вінницької області, починаючи з ХVIII століття до сьогодення.

У книзі розповідається про храми, які існували у селі у різні часи – від перших дерев’яних, до сьогоднішнього двохпрестольного, будівництво якого продовжується, та про долі священнослужителів. Особливо цікавими для дослідників церковної і світської історії є сторінки книги, присвячені поету Степану Руданському і його родині. Читач, зокрема дізнається, що мати поета була родом з Павлівки, з родини місцевих священиків і що у Павлівці Степан проводив свої дитячі роки.

Окремий розділ книги розповідає про сучасне духовне життя у Павлівці, про молитви, які щодня читають прості парафіянки, про те, як у Павлівці проходять різні духовні події. Ще один розділ присвячений духовній поезії павлівчан. У книзі також розповідається про музей «Родинна оселя», одним з засновників якого є автор книги отець Борис Пентюк.

Книга «З вірою в майбутнє» видана у рамках заходів з нагоди «Року історичної пам’яті, яким оголошений 2017 рік у Вінницькій єпархії. Це вже друге історичне дослідження протоієрея Бориса Пентюка. Перша його книга, видана минулого року, була присвячена історії Шаргородського Свято-Миколаївського чоловічого монастиря.