Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Блаженніший Митрополит Онуфрій розповів про значення розуму в духовному житті

24 липня 2017 року, у день пам’яті святої рівноапостольної княгині Ольги, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій закликав паству до наслідування духу видатної пращурки.

 

Благовірна княгиня була своїми трудами подібна до апостолів, які проповідували, навчали людей вірі й звершували хрещення. Однак, її особистий шлях до Христа був особливий. «Ми дивуємося, – підкреслив Предстоятель, – як свята Ольга прийняла християнство: їй ніхто не проповідував, її ніхто не вчив – принаймні про це з історії не відомо. Вона дійшла до віри силою свого розуму».

Коли людина має глибокий аналітичний розум, продовжив Блаженніший владика, який може аналізувати і порівнювати події, різноманітні явища життя, то вона приходить до Христа. «Коли княгиня була язичницею, цей розум давав їй здібності помститися ворогам, оминати їх хитрощами, – зауважив архіпастир, – а відколи вона пізнала Христа, то розум наставляв її служити людям, навчаючи тієї вічної правди Божої, яка робить людину щасливою і благословенною на землі».

Шануючи пам’ять святої рівноапостольної Ольги, продовжив Блаженніший Митрополит Онуфрій, слід подивитися на себе і поставити собі питання: чи є ми її послідовниками і нащадками по духу? Чи любимо ми Христа так, як вона любила? Чи допомагаємо один одному, як вона допомагала всім; чи піклуємося про те, щоб наша земля була прикрашена храмами та обителями і в них прославлялося ім’я Боже?

«Завдання людини на землі не в тому, щоб зібрати якомога більше скарбів, а в тому щоб своїм життям, своїми устами, своїм серцем прославляти ім’я Боже, – сказав Предстоятель. – І коли нашими ділами та устами прославляється Бог, то ми є послідовниками святої княгині Ольги. Тоді у майбутньому віці Господь подарує нам вічне життя на небі у Христі Іісусі Господі нашому».