Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ВІННИЦЯ. Хресна хода у спомин про Калинівське диво відбулась в єпархії

8 липня у м. Калинівці відбулася традиційна щорічна Хресна хода у спомин про подію, яка сталася 1923 року і отримала назву «Калинівське диво». З хреста, що стояв при дорозі і був прострілений п’яним червоноармійцем, потекла кров. Тисячі людей з далеких і близьких країв приїжджали тоді до Калинівки, щоби вклонитися перед Хрестом. Безбожна влада знищила Хрест, але не могла знищити людську пам’ять, яка зберегла спомин про чудесну подію крізь десятиліття. Починаючи з 2003 року, 8 липня до Калинівки їдуть прочани з різних куточків України. Їдуть миряни, священики, архієреї.

Цього року у Хресній ході взяли участь дев’ять архієреїв Української Православної Церкви. Це митрополити – Вінницький і Барський Симеон, Могилів-Подільський і Шаргородський Агапіт, Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр, архієпископи – Бучанський Пантелеімон, Житомирський і Новоград-Волинський Никодим, Ровеньківський і Свердловський Пантелеімон, Городницький Олександр, єпископи – Бородянський Варсонофій та Фастівський Даміан.

Священики Вінницької єпархії, духовенство з інших єпархій, насельниці Браїлівського монастиря, ченці з Лемешівської обителі та кілька тисяч вірян разом з архієреями пройшли Хресною ходою від центрального храму Калинівки на честь преподобномучениці Параскеви до Калинівського Хреста.

Особливої урочистості цьогорічній Хресній ході додавала присутність Святогірської ікони Божої Матері, яка впродовж останнього тижня відвідала усі благочиння Вінницької єпархії. Святиню несли на чолі Хресної ходи, і було відчуття, ніби сама Божа Матір, яка колись стояла при Хресті Ісуса Христа, знову йде, щоби стати там, де люди вкотре вчинили наругу над Її Божественним Сином. Але тепер Божа Мати йде, щоби побачити покаяння і славу, яку віддають Спасителю віруючі християни.

Проходячи біля пам’ятника загиблим воїнам, що стоїть на шляху Хресної ходи, її учасники зробили зупинку. Митрополит Симеон звершив на цьому місці заупокійну молитву за загиблими на київському Майдані та на війні у Донбасі військовими і мирними жителями.

Хресна хода рушила далі. Владики з духовенством співали молитви до Спасителя і Божої Матері, які підхоплювали усі миряни. З молитвою і співом дійшли до Калинівського хреста, де відбулася урочиста зустріч Хресної ходи. Дівчата, одягнені у національну одежу, вручили архієреям традиційні українські короваї і привітали їх на калинівській землі.

Митрополит Симеон також звернувся до учасників Хресної ходи і нагадав історію Калинівського чуда. Архіпастир підкреслив, що незважаючи на намагання безбожників викорінити пам’ять про це Чудо з пам’яті народної, спомин про нього продовжує жити в серцях людей не лише старшого покоління, а й молоді. Владика зокрема сказав: «Сьогодні тут разом із нами у Хресній ході йде молодь і головне, як ми кажемо, майбутнє нашої Церкви і нашої держави – наші діти. І ми віримо, що все те, що сьогодні відбудовується, все те, про що сьогодні говориться як про священне і духовне, ніколи не викоріниться з сердець нашого народу і з його пам’яті».

Митрополит Симеон відзначив присутність на Хресній ході цього року Святині зі сходу України – Святогірської ікони Божої Матері. «Ця ікона протягом тижня обійшла усі райони канонічної території Вінницької єпархії для того, щоби благословити нас і ще раз нагадати, задля чого прийшов на землю Її Божественний Син, за що Він ніс Хрест і за що Його розіп’яли. Це відбулося задля того, щоби ми з вами отримали спасіння» — наголосив Архіпастир.

Митрополит Симеон закликав усіх учасників Хресної ходи до посиленої молитви: «Сьогодні ми просимо у Христа Спасителя, у Божої Матері і в усіх небожителів, щоб у нашій Україні настав довгоочікуваний мир, щоби припинилася війна, щоби кожного дня не гинули і не калічилися як військові, так і мирні жителі, щоби люди могли повернутися в свої оселі, щоб ми почали нове, мирне життя під чистим небом і мирним яскравим сонцем над нашою Україною».

Після митрополита Симеона до присутніх звернувся голова Вінницької облдержадміністрації Валерій Коровій. Привітавши усіх з річницею Калинівського Дива, очільник області відзначив, що стоячи тут, на цьому святому місці, ми перегортаємо сторінки нашої історії і розуміємо, що у кожного покоління була своя місія. Валерій Вікторович констатував, що були покоління, які будували храми, давали можливість людям вірити і любити, та на жаль, були і такі, які руйнували храми і знищували святині. «На сьогоднішній день ми пожинаємо у певній мірі гріхи тих, хто робив це. І ми повинні дуже добре усвідомлювати, що звертаючись до Бога з молитвою, повертаючи справедливість, ми творимо майбутнє нашої країни» — висловив впевненість представник влади. «Ми повинні вірити, любити, молитися і все робити для того, щоби наші діти і онуки, наш український народ розвивався і будував нову сучасну державу Україну!»

Після вітальних слів біля Калинівського Хреста розпочалася Божественна літургія. Під час богослужіння підносилися особливі молитви за Церкву і за Державу. Зі словом проповіді до вірян звернувся архієпископ Ровеньківський і Свердловський Пантелеімон. Сотні паломників причастилися Святих Христових Таїн біля Калинівського хреста.

На завершення учасників Хресної ходи пригостили трапезою, яку приготували і привезли у Калинівку сестри Свято-Троїцького Браїлівського жіночого монастиря. Усі відчували радість і духовне піднесення. Навіть старенькі прочани не відчували втоми.

Ще довго по завершенню урочистостей люди підходили зі своїми молитовними проханнями до чудотворної ікони Божої Матері «Святогірська», яка завершила своє перебування на Вінниччині участю у Хресній ході в Калинівці.


Прес-служба Вінницької єпархії