Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ІВАНО-ФРАНКІВСЬК. Коломийська міська рада розпалює ворожнечу та дестабілізує міжконфесійні відносини

Як повідомлялося раніше, ситуація навколо Свято-Благовіщенського храму Коломиї залишається напруженою.
Віряни та священики УПЦ протягом декількох днів звершують молитовне стояння біля храму.

4 червня 2017 року у присутності голови Коломийської райдержадміністрації Глушкова Любомира Олексійовича, заступника голови Коломийської міської ради Бойцана Володимира Васильовича, начальника Коломийського Відділу Поліції – Білейчука Остапа Романовича та представників інших органів державної влади та місцевого самоврядування було досягнуто згоди опечатати храм до 06.06.2017 включно. Таке рішення було прийнято для зняття напруги між віруючими обох конфесій та з метою уникнення провокацій. Для подальшого вирішення ситуації було погоджено 6 червня провести круглий стіл між представниками релігійної громади Благовіщенського храму та греко-католицької громади у присутності представників місцевої влади.

Однак, на місці зустрічі представників УПЦ чекали не тільки представники влади й греко-католицької громади, але й близько сотні радикально-налаштованих людей. В такій обстановці будь-які обговорення були неможливі. Для натовпу не були важливими ні законність користування громадою приміщенням Благовіщенського храму, ні верховенство права, передбачене Конституцією України, ні міжнародні зобов’язання України у галузі прав людини. Зауважимо, що у залі були також присутніми спостерігачі моніторингової місії ОБСЄ.

У зв’язку із цим консенсусу не було досягнуто, група не створена, а представники УПЦ не мали змоги висловитися, захистити своє віросповідання та навіть не були вислухані! Окрім того, на адресу православної громади постійно лунали образи та погрози силового захоплення храму.

У зв’язку із вищевказаними конфліктними подіями, Юридичний відділ Івано-Франківської єпархії УПЦ вже звернувся з відповідними зверненнями до органів державної влади України та до відповідних міжнародних організацій.