Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

УМАНЬ. У єпархії молитовно вшанували пам’ять Новомучеників і сповідників краю


Наступного дня після П’ятидесятниці Православна Церква святкує День Святого Духа. Для Уманської єпархії це святкування є особливим, адже протягом декількох років цього дня духовенство та віруючі єпархії молитовно вшановують також новомучеників та сповідників землі Уманської – всіх тих святих, що постраждали за віру в Іісуса Христа у ХХ ст. та чиє життя так чи інакше було пов’язане з Уманщиною.

5 червня до Свято-Миколаївського кафедрального собору м. Умані зібралися численні священнослужителі та миряни Уманської єпархії. Святкування розпочалося освяченням води, після якого було звершено Божественну літургію. З благословення Високопреосвященнішого архієпископа Уманського і Звенигородського Пантелеімона богослужіння очолив секретар єпархії прот. Вадим Паєвський, у співслужінні отців благочинних та численних священиків єпархії.

По завершенні Літургії всі її учасники, вишикувавшись у колону, вирушили Хресним ходом вулицями Умані до приміщення районного відділу Національної поліції України, де на початку ХХ століття розташовувалася в’язниця, яка стала місцем сповідницького та мученицького подвигу сотень жителів Уманщини. Йдучи вулицями міста, учасники Хресного ходу співали молитви до Бога, Його Пречистої Матері та Новомучеників і сповідників Уманщини.

Біля поклонного Хреста, що встановлений поруч з приміщенням колишньої в’язниці, був відслужений молебень за мир в Україні. Також було звершено заупокійну літію, на якій пом’янули всіх, хто віддав своє життя за віру християнську, постраждавши від безбожної влади.

Прот. Вадим Паєвський звернувся до численних присутніх зі словом проповіді, після чого окропив усіх освяченою водою.