Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ОЛЕКСАНДРІЯ. У Кіровоградській області бізнесмен відсудив в УПЦ храм, щоб заробляти в ньому гроші

У місті Олександрія Кіровоградської області бізнесмен – житель Дніпра, який свого часу допоміг збудувати храм на честь Різдва Христового, наприкінці 2016 року відсудив церкву в релігійної громади Української Православної Церкви. А тепер бувший меценат Анатолій Поляцький намагається відібрати і землю, що була передана громаді у постійне користування.

Ситуацію для Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ прокоментував єпископ Олександрійський і Світловодський Боголєп.

 «На сьогоднішній день нам доводиться мати справу з таким собі правовим свавіллям. В кінці 2016 року в індустріальному суді Дніпра, без участі представників єпархії та громади, відбулося судове засідання. За шість днів судового розгляду було винесено рішення про передачу у власність фізичній особі храму і прилеглих до нього будівель громади Різдва Христового. Природно це викликало широкий резонанс і здивування. Ми намагалися використовувати всі засоби для врегулювання цієї ситуації. На жаль нічого не змогли зробити і ось вже 9 червня цього року ми дізналися, що особа, якій передали храм у власність, хоче забрати у громади й землю, яка належала громаді ще з 2003 року».

Варто зазначити, що побудувати храм вдалося дійсно переважно за допомоги бізнесмена Анатолія Поляцького, проте будівництво громада УПЦ розпочала самостійно, коли місцева адміністрація виділила їй земельну ділянку в постійне користування. З часом горе-меценат низкою афер вирішив привласнити собі не тільки храм, який допоміг добудувати, але й земельну ділянку.

«Розвиток конфлікту розпочався з того, що ця людина поставила у храмі свою охорону і вони почали вимагати у людей, що заходили в храм гроші за фотозйомку і т.ін. Людину проводили до скриньки для пожертвування і дивилися кинула вона в неї гроші чи ні… Тоді мені почали телефонувати жителі міста, які були обурені цим фактом. Я змушений був викликати поліцію і запитати на якій підставі ці люди так поводять себе у храмі», —розповів керуючий єпархією.

Не досягнувши бажаного, пан Поляцкий, схоже, вирішив відібрати і передати храм тим, з ким він зможе вести свій бізнес.

«Меценат намагається показати особисте і безумовно суб’єктивне бачення розвитку “свого проекту”, — продовжив єпископ Боголєп. —… До настоятеля (цей інцидент був зафіксований і задокументований) вже зверталися люди… і пропонували «перейти в іншу юрисдикцію», обіцяючи, що таким чином питання буде вирішено».

Тиск і беззаконня по відношенню до віруючих олександрійців з боку бізнесмена з Дніпра з часом набирає обертів. Згідно проекту рішення, яке опубліковано на сайті міськради, у громади відберуть і землю. Проте, релігійна громада храму намагається відстоювати свої права і продовжує звершувати богослужіння в храмі.

«Богослужіння відбуваються в т.ч. як знак того, що ми не хочемо визнавати ось цих всіх рішень — суду і можливого рішення сесії Олександрійської міськради …Першого ж дня, коли громада дізналися про останнє, було написано звернення до депутатів міськради, до мера і зібрано більше 300 підписів під ним».

Раніше громада УПЦ подала апеляцію на рішення суду. Проте, нажаль, за словами архіпастиря, на даний момент ані місцева влада, ані суди захищати інтереси вірян не поспішають.

«В контексті цих подій згадується роман Фрідріха Дюрренматта «Візит старої дами». Страшно коли людина у якійсь мірі владна, яка має певні фінансові можливості, диктує закони у тій чи іншій місцевості. Зрозуміло, що диктувати такі правила у Церкві неможливо — Церква живе зовсім за іншими законами»…, — підкреслив владика.