Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЕВ. Поздравление Блаженнейшего митрополита Онуфрия с 25-летием служения митрополита Агафангела на Одесской кафедре


Ваше Високопреосвященство, дорогий Владико!

Прийміть сердечні поздоровлення зі знаменною датою – 25-літтям Вашого перебування на святительській кафедрі Одеської єпархії.

Чверть століття минуло з того дня, коли Дух Святий поставив Вас єпископом богоспасаємого града Одеси пасти Церкву Господа і Бога, яку Він придбав Собі Кров’ю Своєю (Діян. 20:28). Виконуючи благословення Священноначалля, Ви у складні часи становлення і відродження церковного життя в Україні успадкували кафедру великих святителів і угодників Божих, які просіяли на підсвічнику Одеської землі: святителя Інокентія та священномучеників Прокопія і Анатолія. Щоденною невтомною працею Ви примножили славу своїх попередників, обробляючи їхні посіви на ниві церковній, які вже за Вашого життя приносять рясні плоди.

Володіючи даром проникливого і мудрого слова, завжди пам’ятаючи, що віра від слухання, а слухання від слова Божого (Рим. 10:17), Ви проявили себе як натхненний проповідник и добрий учитель. Під Вашим богомудрим наглядом і опікою славетна Одеська духовна семінарія виховала не одне покоління молодих людей, які, вийшовши з-під Вашого батьківського крила, стали пресвітерами і архієреями, гарними наставниками і талановитими адміністраторами. Для всіх них Ви залишаєтесь взірцем, на який не перестають рівнятися у красі богослужіння, глибині проповіді, пастирському досвіді, храмовому зодчестві, образі церковного життя.

Свідчення про вічні істини Євангелія Христова архіпастирськими зусиллями Вашого Високопреосвященства було піднесено на високий рівень. Завдяки активній видавничій діяльності, випуску цілої низки газет і журналів, інтернет-проектів, духовно-просвітницьких програм на телебаченні та радіомовленні, Слово Боже доноситься до людей різного віку та соціального положення. Навколо Православної Церкви Вам вдалося згуртувати носіїв світської влади, громадських діячів, творчу інтелігенцію, працівників науки, освіти і культури, що проявляється у плідній співпраці з єпархією в науковій сфери, музейній та виставковій справі, благодійницькій, концертній та духовно-просвітницькій діяльності.

За останні чверть століття під Вашим святительським омофором одеська земля ожила після десятиліть державного безбожництва та переслідувань за віру, проросла новими храмами і монастирями, прикрасилася відновленими святинями, а її небосхил засяяв цілим сузір’ям новопрославлених святих, повернених у пам’ять народу Вашими трудами. І сьогодні, щоб показати кожну людину досконалою в Христі Іісусі, Ви, не покладаючи рук, працюєте і подвизаєтесь силою Його, діючою в Вас могутньо (див. Кол. 1:28-29).

У цей визначений день дозвольте висловити Вашій Святині слова щирої подяки за віддане служіння Святій Матері Церкві. За роки свого архіпастирства Ви стяжали собі високий духовний авторитет, ставши для багатьох єпископів, священиків і вірян прикладом мужнього і непохитного стояння на камені церковних канонів, ревного і дбайливого пастиря, готового покласти душу свою за словесних овець.

Молитовно бажаю Вам, дорогий Владико, і надалі всесильної допомоги Божої в охороні Винограднику, який насадила десниця Господня, міцного здоров’я, душевної радості, миру і любові. Нехай Всеблагий Господь завжди щедро наділяє Своєю милістю і щедротами Вас та всіх вірних чад богоспасаємої Одеської єпархії.

Многая і благая Вам літа!

З любов’ю у Христі

+ Онуфрій

МИТРОПОЛИТ КИЇВСЬКИЙ І ВСІЄЇ УКРАЇНИ,

ПРЕДСТОЯТЕЛЬ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ