Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ПОЛТАВА. У єпархії вшанували день пам’яті святителя Іларіона (Юшенова)


12 травня, у день пам’яті святителя Іларіона (Юшенова), єпископа Полтавського, митрополит Полтавський та Миргородський Филип звершив Божественну Літургію у Хрестовоздвиженському жіночому монастирі міста Полтави.
Біля воріт монастиря Архіпастиря зустрічали ігуменя Сергія з сестрами обителі та духовенство.
Владиці співслужили благочинний Полтавського міського округу протоієрей Іоанн Корнієнко, благочинний Полтавського районного округу протоієрей Олександр Антонюк, ключар Свято-Макаріївського кафедрального собору протоієрей Миколай Довганич та духовенство монастиря і міста Полтави.
Проповідь після читання Евангелія виголосив протоієрей Михаїл Матвієнко.
Після завершення богослужіння було звершено хресний хід довкола собору.
Після одпусту митрополит Филип привітав насельниць та парафіян монастиря з святом та благословив усіх.
Рішення про канонізацію єпископа Полтавського і Переяславського Іларіона ухвалено Священним Синодом Української Православної Церкви 16 вересня 2014 року (Журнал № 47). Його святі останки Синод постановив вважати святими мощами, а день прославлення — днем пам’яті. Що ж стало причиною для такого вшанування церковного ієрарха, який керував Полтавською єпархією в 1887–1904 роках? Благочестя й пастирська діяльність як апостольське служіння — обидві умови для прославлення в лику святителе0й, вони і через століття вирізняють цього Полтавського архієрея.