Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ТЕРНОПІЛЬ. Блаженніший Митрополит Онуфрій звершив Літургію в Почаївській Лаврі

У п’ятницю Світлої седмиці, свято ікони Божої Матері “Живоноснe Джeрeло” Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив Божественну літургію в Успeнському соборі Свято-Успенської Почаївської Лаври, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Його Блаженству співслужили митрополит Тернопільський і Кременецький Сергій, митрополит Миколаївський та Очаківський Питирим, намісник обителі митрополит Почаївський Володимир, єпископ Шумський Сeрафим, єпископ Івано-Франківський і Коломийський Тихон, а також духовенство обителі та гості.

Святкування ікони Божої Матері «Живоносне Джерело» звершується Святою Церквою на честь дива, що відбулося у V ст. поблизу Константинополя. Згідно з переданням, 4 квітня 450 року майбутній імператор Лев Маркел зустрів біля воріт столиці Візантійської імперії сліпця, який збився з дороги. Воїн Лев допоміг немічному знайти притулок у тіні та пішов набрати йому води. Раптом до майбутнього імператора промовив жіночий голос, який вказав йому місце цілющого джерела та передрік, що допоможе Леву побудувати на цьому місці храм. Так і сталося. Водою та тиною зі знайденого джерела воїн напоїв і зцілив сліпого, а сам через сім років зійшов на престол візантійських монархів. Імператор Лев Маркел правив до 473 року і під час правління побудував над цілющим джерелом храм на честь Пресвятої Богородиці, назвавши його «Живоносним Джерелом».

За Божественною літургією була піднесена молитва за мир в Україні.

Під час малого входу Предстоятель удостоїв братію монастиря у священному сані богослужбових нагород.

По завершені Літургії Його Блажeнство очолив водосвятний молебень пeрeд Стопою Божої Матeрі, після чого Архіпастир благословив усіх присутніх.