Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

РІВНЕ. Філаретівці не дають провести світло до храму УПЦ


У селі Чудниця Гощанського району Рівненської області філаретівці перешкоджають проведенню світла до хатини, в якій тимчасово здійснює Богослужіння релігійна громада УПЦ. Як повідомляє кореспондент СПЖ, служби тут здійснюють з 2014 року – відколи розкольники захопили храм Української Православної Церкви.

10 квітня, після письмового звернення до Гощанського РЕМу (районної електромережі), віряни УПЦ села Чудниця на церковному подвір’ї чекали на енергетиків, щоби ті провели світло до будинку. Нещодавно громада зробила в хатині ремонт та максимально прилаштувала його для звершення недільних Богослужінь. Утім, замість довгоочікуваних працівників РЕМу, приїхали кілька агресивних місцевих чоловіків, які влаштували скандал і навіть спробували зруйнувати усі заготовки для проведення ліній електропередач.

За словами очевидців, найбільш агресивно себе поводив селянин Віталій Рудик, котрий на церковний цвинтар прийшов напідпитку. Через його надмірну агресивність навіть довелося викликати наряд поліції. Правоохоронці, що приїхали на виклик, відразу заспокоїли забіяк та взяли свідчення у жінок, що від початку конфлікту намагалися втихомирити задиркуватих прихильників Київського патріархату.

Варто зауважити, що після вгамування сутички енергетики до села так і не навідались. Аби з’ясувати причину, церковному старості довелося їхати до Гощанського РЕМу. Протоієрей Іван Ярощук, настоятель Свято-Параскевської парафії у Чудниці, стурбований обставинами, які вдалося з’ясувати його помічнику:

«Районні постачальники енергії показали заяву від Шолудька Бориса, голови парафіяльної ради громади Київського патріархату села Чудниця до Гощанського РЕМу, в якій він вимагає припинити усі роботи по проведенню світла через те, що релігійна громада КП на це своєї згоди не давала. Саме через цю заяву начальник РЕМу наклав резолюцію на виконання замовлення».

Священик також зауважує, що коли укладав договір із РЕМом, то заплатив кошти і надав усі необхідні документи, що засвідчують право релігійної громади УПЦ на церковний будинок. Після наведених аргументів начальник Гощанського РЕМу пообіцяв вивчити питання та таки надіслати працівників для виконання усіх необхідних робіт.