Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ЛУЦЬК. Храм села Михлин залишається у власності громади УПЦ

5 квітня у клубі села Михлин Горохівського району мали відбутись збори сільської громади, на котрих планувалось оголосити про «перехід» місцевого храму УПЦ у розпорядження “Київського патріархату”. Нагадаємо, нещодавня смерть попереднього настоятеля Різдво-Богородичної громади Української Православної Церкви села Михлин прискорила плани церковних рейдерів щодо захоплення її храму.
Однак на час, призначений до початку зборів, у клубі перебувала тільки делегація Волинської єпархії УПЦ. Протягом наступних тридцяти хвилин до зали зайшли ще кілька місцевих жительок, а потім – численні представники “Київського патріархату” на чолі з Горохівським деканом Андрієм Сидором.
Решта жителів села Михлин до теми «зборів» інтересу не проявила.
Зауважимо, що до сходів села, як свідчить текст оголошень, розклеєних «ініціативною групою», нібито закликала парафія УПЦ. Представники Волинської єпархії УПЦ публічно заявили про непричетність будь-кого з віруючих та священиків до цієї ініціативи та закликали не порушувати пам’ять спочилого протоієрея Йосипа Стецяка нападами на храм.
У делегації УПЦ КП запевнили, що їх запросила помолитись за душу новопреставленого священика громада. Втім, від імені михлинських парафіян чомусь говорив лише один з керівних працівників із сусіднього з Михлином угринівського аграрного комплексу. Очільник цього підприємства, депутат Волинської обласної ради Андрій Турак також був присутній у залі, однак публічно не висловлювався.
Дочекавшись завершення цієї події у своєму храмі, громада УПЦ села Михлин разом зі священнослужителями Волинської єпархії помолилась за упокій душі свого настоятеля. Жодних протоколів або регламентних дій під час нетривалої дискусії у клубі не велося.
Протягом сорока наступних днів у Різдво-Богородичному храмі села Михлин звершуватимуться літургії та панахиди за спочилим настоятелем громади. Також варто зазначити, що за короткий час члени громади Української православної церкви села Михлин у кількості понад 110-ти чоловік утворили підписний лист, в якому засвідчили власними підписами, що вони не мають бажання до зміни конфесійної підлеглості.