Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Єпископ Нафанаїл: «Переходи до інших конфесій можуть відбуватись через нерозуміння того, що таке Єдина Православна Церква»


Керуючий Волинською єпархією УПЦ прокоментував численні заяви опонентів про мову богослужіння та фінансовий «зв’язок з Москвою», котрі пов’язані, як припускається, зі звичайною боротьбою за парафії. Однак, зі слів владики Нафанаїла, коментувати подібні випади, знаючи, чим вони пояснюються, насправді доволі складно.

«Наші гроші лишаються у нашій Церкві. Як це пов’язано з Московським Патріархатом? Ми молимось церковнослов’янською, це мова Церкви Христової для слов’ян – мова була створена для нас просвітителями Кирилом та Мефодієм для молитви. Ніколи у побуті нею не розмовляли, лише з Богом. Чому такі заяви з’являються, тяжко сказати», – наголосив єпископ Волинський і Луцький. На питання ведучого програми «Протилежний погляд LIVE», чи не ускладнюють подібні заяви міжконфесійний діалог, владика Нафанаїл відповів ствердно, і порадив звернутись за поясненнями щодо них до тих, хто це проголошує.

Усі фінансові потоки зараз відкриті, все видно, що куди йде. Тобто це надумана проблема. Це недостойний спосіб боротьби за парафіян, якщо це так, бо основи для таких заяв немає. Якщо ми молимось тією мовою, якою молились тисячоліття, то це церковна мова, а не російська.

Щодо, власне, боротьби за приходи, то у програмі довелося підняти і це болюче питання. Події у селах Угринів, Печихвости Горохівського району, у селі Грибовиця Іваничівського району (яке відноситься вже до Володимир-Волинської єпархії УПЦ), залишається резонансними для області. Єпископ Нафанаїл вбачає у цих подіях лепту священства, єпископства й самих прихожан.

«Святий Бог говорить кожній людині – відлучися від себе, візьми свій хрест і йди за Мною. Бог – Творець неба і землі, всі вибирають і релігію, і віровчення собі так, як вважають за потрібне. Якщо змушувати, то ніхто не має права.

Причина переходів у нерозумінні до кінця, що таке Православ’я, що таке Апостольська Церква, якби розуміли, переходів не було б. Мотивація – якщо я належу до Христової Церкви, то я можу піти з Неї лише тоді, якщо там порушать норми церковного життя. Але які ми норми порушували, щоб залишати нашу Христову Церкву?

Не до кінця поінформовані люди? Це робота священиків, парафіян, єпископів, всього кліру. Не можна сказати, що хтось один винуватий. Згадаймо Євангеліє. Прийшов на землю Спаситель світу, послідовників його вчення було 12, потім 70. І це не масштаби держави, що одразу пішли за Господом. Господь зцілював, помагав людям, приводив їх до покаяння. Але не всі йшли за Господом, бо не були погоджені з позицією, яку приніс Христос.

Щоб покаятись, треба жертвувати собою. Я служу ближньому, чи добрим словом, чи матеріальною допомогою, часом, емоціями, і недоліку у проповіді Христовій не було, причина була у тих, хто не слухав Господа.

Ми доносимо вчення, проповідуємо, скільки це виходить. Але має бути зворотній напрямок від прихожан, щоб розуміти. Чим відступили ми від Апостольської Церкви, чим ми порушили вчення, що від нас відходять?», – задає питання єпископ.

Усі стосунки з іншими течіями християнства обговорюються на спільному майданчику – у Волинській раді Церков.