Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ВІННИЦЯ. У школах проводяться виховні години на духовну тематику

За ініціативи у правління у справах національностей та релігій Вінницької ОДА та Вінницької обласної ради Церков і релігійних організацій, починаючи з 6 березня у загальноосвітніх школах м. Вінниці проводяться виховні години для учнів 10-11 класів на тему: «Історичні уроки минулого століття (1917-2017 рр.). Духовні аспекти».
У зустрічах з школярами беруть участь представники різних конфесій. Вінницьку єпархію УПЦ представляє секретар єпархіального управління протодиякон Владислав Демченко. Отець Владислав розповідає старшокласникам про різні етапи гонінь на Православну Церкву і релігію в колишній тоталітарній державі – Радянському Союзі. У розповіді наводяться факти, які мали місце в історії Вінниччини, зокрема розстріли духовенства у 1918-19 роках, вилучення церковних цінностей, закриття і руйнування храмів, роль монастирів у допомозі людям, які потерпали від голодомору 1932-33 років, масові розстріли у 1937-39 роках, які називають «Вінницькою трагедією, повоєнні гоніння 50-60 років, а також відродження релігійної життя на початку 90-х років. Вінницькою єпархією УПЦ також підготовлений фільм з використанням кадрів історичної кінохроніки про події ХХ століття, який демонструється в усіх школах.
Як зазначають організатори, виховні години є продовженням процесу декомунізації, який був розпочатий минулого року. Крім цього усі лектори наголошують на тому, що без духовної основи неможливо побудувати ані успішну країну, ані своє особисте життя.
В рамках проведення виховних годин управлінням у справах національностей та релігій Вінницької облдержадміністрації та обласною Радою церков також оголошено два конкурси. Перший – літературний, на написання твору на тему «Чому в народі кажуть: «Без Бога — ні до порога». Другий – творчий конкурс пасхальних писанок і інших традиційних святкових виробів. Переможці літературного конкурсу будуть нагороджені цінними подарунками, творчого – поїздкою по святих місцях Вінниччини.