Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

БОРИСПІЛЬ. Більше не існує заборони проводити хресні містом — рішення Суду набуло чинності

Незаконно заборонивши в липні минулого року проведення Всеукраїнського Хресного ходу миру, любові та молитви за Україну, міськрада Борисполя мала можливість у будь-який момент скористатися цим рішенням, щоб не дозволити проводити молитовні ходи й у майбутньому.

Як повідомив Інформаційно-просвітницькому відділу УПЦ голова Синодального юридичного відділу УПЦ протоієрей Олександр Бахов, рішення місцевого органу самоврядування про заборону проведення молитовної ходи було грубим порушенням законодавства України, при цьому могло в будь-який момент бути використано повторно.

«У ст.39 Конституції України чітко зазначено, що заборонити проведення мирного зібрання може лише суд. Заяву про проведення Хресної ходи було подано завчасно, якщо у Бориспільській міській раді вважали, що це порушує суспільний порядок, то могли спокійно звернутися до суду, — зазначив протоієрей Олександр. — Окрім того, в рішенні міськради не вказаний конкретний період часу, протягом якого діє заборона Хресної ходи містом, тож віруючим і в майбутньому на його основі могли перешкоджати проводити молитовні ходи».

Нагадаємо, 22 липня 2017 року Бориспільська міська рада, всупереч чиному законодавству та волі місцевої громади, заборонила пройти Всеукраїнському Хресному ходу миру містом. Згодом, віруючі, попри  агресивні дії радикалів, все ж подолали деяку дистанцію ходи мікрорайоном Борисполя.

22 лютого 2017 року Бориспільський мікрорайонний суд Київської області прийняв Постанову про протиправність дій міської ради. У Постанові, викладеній у повному обсязі, зазначається, що жодних законних підстав для заборони Хресного ходу миру та любові Судом не було виявлено, а дії Бориспільської міськради названо свавіллям.

«Встановлено, що Хресна хода була виключно мирним зібранням, зміст якого полягав у спільному молебні за відновлення мру в Україні. Це мирне зібрання не було спрямовано на підбурювання до насилля або відмови від принципів демократії. Прийняття Бориспільської міською радою рішення про заборону Хресної ходи миру Української Православної Церкви через м. Бориспіль є свавільним та необґрунтованим порушенням ст.11 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод», — зокрема йдеться у документі.

Судді також відкинули сумнівні доводи представника відповідача Лосінця Д.Ф. про те, що «оскаржуване рішення органу місцевого самоврядування є ненормативним актом одноразового застосування, яке вичерпало свою юридичну силу» та унеможливили своїм рішенням будь-які зловживання у майбутньому.

Бориспільська міська рада мала можливість оскаржити в Апеляційному суді данне рішення протягом 10 днів з дня отримання копії документу. Цим правом відповідач не скористався, тож Постанова набула чинності.