Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ЧЕРКАСИ. Провокатори з УАПЦ жорстоко побили священика УПЦ

Православні Черкащини просять Президента та місцеву владу покласти край агресивним діям представників УАПЦ.

На Черкащині відбулося жорстоке побиття священика Української Православної Церкви трьома особами, які називають себе священнослужителями УАПЦ. В результаті нападу благочинний Катеринопільського округу, настоятель місцевого Михайло-Архангельського храму протоієрей Віктор Криванич потрапив у районну лікарню зі струсом мозку та численними тілесними ушкодженнями. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

2Fnj-xASMGoЗа словами парафіян, так звані священики з УАПЦ вирішили відібрати храм, який звів отець Віктор разом із місцевою громадою. Запросивши на зустріч священика УПЦ, вони почали розмову з лайки і швидко перейшли до бійки. Щоб зняти з себе вину та налаштувати місцевих жителів проти протоієрея Віктора, який вже 26 років служить у селищі, вони не тільки його образили, жорстоко побили, але й вирішили очорнити. Відразу після сутички один з панотців УАПЦ виклав у соціальній мережі світлину і закликом врятувати Катеринопіль від «московських окупантів». Ряд місцевих ЗМІ замість висвітлювати правдиво ситуацію, також вирішили перекласти вину за конфлікт на людину, яка знаходиться до сих пір у лікарні.

Тож, 30 січня 2017 року до Катеринопільської районної держадміністрації прийшла майже вся православна громада благочиння, щоби встати на захист отця Віктора Криванича, власних законних прав і рішуче вимагати від місцевої влади вжити невідкладних заходів з тим, щоби убезпечити людей від свавілля, погроз і провокацій, які безкарно чинять представники УАПЦ.

nZfKVjoynFoВ актовій залі РДА, де відбувалася зустріч, були присутні перші керівні особи району і селища, депутати, громадські діячі, представники місцевої самооборони, православне духовенство. Віряни УПЦ розповіли про беззаконня, які чинять в районі представники УАПЦ.

Зокрема, Любов Хіміченко та інші жінки з болем говорили про те, що їм набридло слухати на свою адресу обвинувачення у сепаратизмі, ярлики «московських запроданців» тощо, які навішують на них священики УАПЦ. За ярликами зазвичай слідують й погрози фізичної розправи.

Ці погрози надходили й на адресу депутата обласної ради Олександра Коваленка, який став на захист отця Віктора. Знадобилося втручання правоохоронних органів, щоби вгамувати невідомого аноніма.

«Поки в нашому районі не з’явилися представники УАПЦ, ми жили в мирі, злагоді, не зважаючи на розбіжності у поглядах, – зазначила депутат райради Лідія Гаркава. – Ці люди внесли в наше життя колотнечу, напруження. Час покласти цьому край».

Варто зазначити, що навіть той факт, що Павло Добрянський, який проходить як один з головних фігурантів у побитті отця Віктора Криванича, є священиком УАПЦ викликає сумніви. Так у часи «Євромайдану», коли він проголосив себе його “духівником”, Павлу Добрянському було заборонено звершувати богослужіння у «Київському Патріархаті». У офіційному документі «УПЦ КП» зазначається: «Павло Добрянський, колишній настоятель храму УПЦ КП у селі Комарівка Макарівського району Київської області, не дотримувався встановленого порядку служіння, на нього почали надходити скарги від пастви. Крім того, отець Павло не виконував вказівки патріарха як служитель Церкви і з часом почав сам себе наділяти певними повноваженнями».

«З першого погляду він здався мені нормальною людиною, – сказав голова Катерінопільської селищної ради Іван Гегедош, розповідаючи про знайомство з Павлом Добрянським. — Вони обіцяли, що все буде у лоні любові…»

oPuSwx_x38wПроте, не маючи ані зареєстрованої громади, ані відведеної земельної ділянки, представники УАПЦ, прибувши у селище, встановили вагончик з хрестом і розпочати будівництво в лічених метрах від головного штабу катеринопільської влади.

На відміну від отця Віктора Криванича, який згуртував навколо себе церковну громаду, збудував храм, робить разом із парафіянами безліч добрих справ, люди, які називають себе священиками УАПЦ, намагаються відібрати чужу власність, сіють поміж людьми ворожнечу і розбрат, вдаються до погроз і провокацій і навіть побиття.

«Коли ці люди звернулися до мене з проханням про допомогу, я одразу звернув увагу на їхні наміри, – продовжив депутат Олександр Коваленко. – Вони хотіли «віджати» все й одразу: церкву отця Віктора, землю для своїх потреб. Навіть їхні молитовні заходи більш схожі на побори, які завершуються політичними чварами, цькуваннями один на одного».

30 січня православна громада селища також направила звернення на ім’я Президента України П. Порошенка, голови Катеринопільської РДА О. Ніколенка, керівників органів місцевого самоврядування.

VpJXuFPrV6c

Щодня перед чудотворним образом Божої Матері «Сухо-Калигірська» парафіяни моляться про одужання отця настоятеля

На щастя, життю і здоров’ю отця Віктора Криванича та його родині на цей момент нічого не загрожує: їх охороняють поліція, місцева самооборона, яка налаштована діяти рішуче у разі нових провокацій з боку представників УАПЦ. Тим, що сталося того вечора займається слідство, за фактом звірячої бійки відкрито кримінальне провадження.

За тиждень, 7 лютого, у приміщенні РДА відбудеться чергова зустріч керманичів з представниками вже усіх релігійних конфесій Катеринополя. До цього часу слідство мусить завершити розслідування обставин інциденту, що стався, і об’єктивно проінформувати громадськість. На цій зустрічі чекають і представників УАПЦ, які опинилися у центрі гучного скандалу.