Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ЧЕРКАСИ. Олександр Вельбівець: Я швидше готовий не бути головою обласної ради, ніж зрадити віру!


Голова Черкаської обласної ради Олександр Вельбівець під час п’ятничної сесії заявив, що ймовірніше відмовиться від посади, ніж зрадить своїй вірі. На цьому він наголосив, відповідаючи на запитання депутата від ВО «Свобода» Володимира Зуєнка, чому він підтримує Українську православну церкву (Московського патріархату).

– Як посадова особа я не надаю жодної переваги якійсь конфесії, – зазначив Олександр Вельбівець. – Жодної! Але як громадянин я маю визначене Конституцією право вирішувати, прихожанином якої церкви, якої конфесії я маю бути. Найголовніше – те, щоб у моїй душі, у моєму усвідомленні була віра в Господа. Це – найперше. Друге: я залишаюся у тій церкві, в якій мене хрестили після народження, в якій мене вінчано, в якій я причащаюся. Якщо я буду змінювати свої погляди щодо релігії залежно від політичних процесів у світі і взаємовідносин із різними державами, то це буде не віра, а данина моді. Але віра – це моє внутрішнє глибоке відчуття, і я міцно стою на позиціях канонічної православної церкви.
Олександр Вельбівець ще раз наголосив, що як посадова особа він не принижує ніяких інших конфесій.
– Якщо ви (депутати, – ред.) вважаєте, що те, яку віру я сповідую, заважає мені бути головою обласної ради, я швидше готовий не бути головою обласної ради, ніж зрадити віру!
У відповідь на уточнювальне запитання депутата Зуєнка, чи підтримує він створення єдиної Помісної православної церкви України, Олександр Вельбівець відповів ствердно. Але, на його переконання, цьому має передувати покаяння усієї нації в гріху церковного розколу.
– Якщо ви чітко усвідомлюєте сутність віри і процеси, які відбуваються між конфесіями України, то ви розумієте, що головне – це не прийняття закону (про об’єднання, – ред.), а передусім – загальнонаціональне каяття, а потім – об’єднання в межах канонічної православної церкви. І це буде правильним кроком об’єднання Православ’я в Україні.
Олександр Вельбівець зазначив, що тривалий час створювалася ілюзія братерства між народами України та Росії. Але у питаннях віри всі християни – брати, незалежно від змін у політиці.
– Сьогодні ж українців намагаються роз’єднати навіть по вірі. Не тільки вбивають, а ще й хочуть розділити по вірі! Я вважаю, це треба припинити, і досить швидко. Але на це має бути воля кожного з нас. І має бути правильне, прагматичне рішення духовенства всієї України, – зазначив Олександр Вельбівець. – Але, наголошую, в першу чергу необхідне загальнонаціональне каяття! Після цього – об’єднання в одній Українській православній канонічній церкві.