Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

УПЦ. У храмах і монастирях по всій Україні молилися за упокій душ воїнів, загиблих в Афганістані

15 лютого 2017 року, у свято Стрітення Господнього та 28-му річницю виведення радянських військ з республіки Афганістан, у храмах і монастирях УПЦ усіх регіонів України відбулися заупокійні богослужіння. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

У Свято-Успенській Святогірській Лаврі панахиду очолив намісник обителі митрополит Святогірський Арсеній. Разом з Його Високопреосвщенством за заупокійним богослужінням молилися насельники та паломники монастиря.

«В сьогоднішній день ми надсилаємо ангельську звістку в своїй молитві туди, в небесний світ, туди, де безліч наших покійних родичів по плоті перебувають у вічному, нескінченному бутті у Бога, – звернувся до всім присутніх на панахиді Преосвященний владика. – І я думаю, що благословення Блаженнішого зробити в сьогоднішній день по всіх храмах, по всіх монастирях панахиди по загиблим воїнам-афганцям, воно саме наповнене цією думкою, що молячись про них, ми будемо сподобляються їх молитов за нас і їх клопотання перед Богом про якнайшвидше настання миру в нашій Батьківщині».

У Сєверодонецьку заупокійне богослужіння за спочилими воїнами-афганцями звершив архієпископ Сєверодонецький і Старобільський Никодим. Піднести свої молитви разом з правлячим архієреєм до Свято-Георгіївської каплиці кафедрального собору прийшли численні мешканці міста, представники міської та обласної ради. Після закінчення заупокіної літії відбулося покладання квітів до пам’ятника воїнам-інтернаціоналістам, розташованого поблизу каплиці.

 За  благословення митрополита Херсонського і Таврійського Іоанна, священнослужителі Херсонської єпархії взяли участь у меморіальному заході з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав. Захід відбувся в парку Слави, біля пам’ятника воїнам-інтернаціоналістам.

У Свято-Покровському архієрейському соборі Запоріжжя також відбулася заупокійна панахида за всіма українськими воїнами, які загинули виконуючи обов’язок на території інших держав. У смт. Веселе клірики Запорізької єпархії звершили заупокійне богослужіння під час пам’ятного мітингу, що відбувся біля місцевого пам’ятника воїнам-інтернаціоналістам. За полеглих бойових побратимів молилися ветерани війни в Афганістані та представники громадськості. Також на Запоріжжі, у м. Орехове, ветерани бойових дій в Афганістані відвідали Свято-Покровський храм, де була звершена панахида за спочилими українськими військовими.

Того ж дня у Харкові в парку пам’яті воїнів-інтернаціоналістів біля храму на честь ікони Божої Матері «Взискання загиблих» відбулася церемонія покладання квітів до стели загиблих українських воїнів. Під час поминального заходу настоятель храму протоієрей Олександр Заіка звершив заупокійне богослужіння та взяв участь у меморіальній церемонії.

14 лютого, напередодні Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав та 28-ої річниці виведення військ СРСР з Республіки Афганістан, у місті Ківерці, що на Волині, помолились за упокій усіх спочилих учасників бойових дій. Панахиду на Меморіалі слави звершив настоятель Свято-Покровського храму села Озеро Ківерцівського району протоієрей Михайло Журомський, котрий також є учасником бойових дій в Афганістані. Разом зі священиком заупокійні молитви піднесли чиновники, представники місцевої влади, воїни-афганці.