Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ВЕЛИКОБРИТАНІЯ. У Кембриджі та Лондоні пройшли заходи, присвячені давньоруському чернецтву на Афоні

У Кембриджі та Лондоні (Великобританія) відбулися заходи, присвячені 1000-річчю давньоруського чернецтва на Афоні, в яких взяли участь представники Української Православної Церкви.

Зокрема, у Кембриджі з 3 по 5 лютого 2017 року пройшла міжнародна наукова конференція «Свята Гора Афон і Русь: 1016-2016». Її організатором виступило британське товариство «Friends of Mount Athos» («Друзі Афону»), почесним головою якого є Принц Уельський Чарльз. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Від України в представницькому науковому форумі взяв участь директор Міжнародного інституту афонської спадщини в Україні та головний редактор альманаху «Афонська спадщина» Сергій Шумило (Київ, Україна), який виступив на конференції з доповіддю на тему «Перші давньоруські ченці на Афоні».

У конференції взяли участь: професор Оксфордського університету, митрополитДіоклійський Калліст Уер(Константинопольський Патріархат); представник Оксфордського центру візантійських досліджень, відповідальний секретар товариства «Friends of Mount Athos» д-р Грехем Спік (Оксфорд, Великобританія); професор Даремськогоуніверситету, редактор серії Oxford Early Christian Studies о. Ендрю Лаут (Дарем, Великобританія); доктор філософії, член Вінчестерського університету Ніколас Феннел(Вінчестер, Великобританія); професор Оксфордського університету Димитріос Кономос(Оксфорд, Великобританія); професор Гельсінського університету Рене Готоні (Гельсінкі, Фінляндія); професор, член колегії Ессекського університету і викладач Кембриджського університету о. Миколай Сахаров (Іоанно-Предтеченський монастир в графстві Ессекс, Великобританія); викладач Стрітенської духовної семінарії ієромонах Іриней (Піковський) та інші.

Засідання конференції проходили у старовинному королівському замку, де нині розташований конференц-центр Кембриджського університету. Всього у форумі взяли участь близько 100 осіб.

Після закінчення конференції, 6 лютого, в Лондоні при кафедральному соборі Сурозькоїєпархії Міжнародний інститут афонської спадщини в Україні провів духовно-просвітницький вечір на тему: «В Саду Пресвятої Богородиці. Русь і Афон: 1000 років духовної єдності».

Захід був присвячений 1000-річчю давньоруського чернецтва на Афоні.

Під час вечора перед присутніми виступив директор МІАСУ Сергій Шумило, який розповів про тисячолітні зв’язки Київської Русі та Афона, провів презентацію видавничих проектів УПЦ і МІАСУ. На захід прийшло понад 50 осіб, переповнений зал бібліотеки Сурозькоюєпархії не міг вмістити всіх охочих, так що деяким учасникам довелося кілька годин стояти.

На запрошення православного центру в Оксфорді з 7 по 8 лютого директор МІАСУ Сергій Шумило також відвідав Оксфордський університет, найстарішу в Європі Бодліанськубібліотеку, Oxford Union та інші установи.

Досягнуто домовленості про співпрацю між Міжнародним інститутом афонської спадщини в Україні та низкою наукових організацій Оксфорда.

Також були проведені зустрічі з митрополитом Діоклійський Каллістом (Уером) (Константинопольський Патріархат); єпископом Сакраментським Іринеєм (Стинберген), директором Інституту богословських наук ім. свв. Кирила й Афанасія Олександрійських у Сан-Франциско; ієромонахом Миколою Сахаровим (Іоанно-Предтеченський монастир в графстві Ессекс, Великобританія) та іншими.

В рамках проведених заходів і зустрічей директор МІАСУ передав в дар бібліотекам Оксфорда, Кембриджа і Лондона видані спільно з УПЦ книги, присвячені тисячолітній давньоруській афонській спадщині.

Як повідомлялося раніше, з благословення Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія Міжнародним інститутом афонської спадщини в Україні (МІАСУ) проводяться у різних містах Європидуховно-просвітницькі заходи, присвячені 1000-річчю давньоруського чернецтва на Афоні.