Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ВІННИЦЯ. Фестиваль колядок «Різдвяні дзвіночки» у Вінниці зібрав 29 колективів та понад 500 учасників

9 січня у залі вінницького будинку офіцерів відбувся фестиваль колядок «Різдвяні дзвіночки». Вже другий рік поспіль фестиваль проводиться у новому форматі, який передбачає участь у ньому усіх парафіяльних хорів, які виступають кожен у своєму благочинні. І якщо раніше до Вінниці приїжджали кращі хорові колективи з усієї єпархії, то тепер, у десятому фестивалі у Вінниці, взяли участь лише хори храмів міста. Загалом на сцені виступили 29 колективів і понад півтисячі учасників. 

Фестиваль розпочався співом Різдвяного тропаря і кондака у виконанні архієрейського хору Спасо-Преображенського кафедрального собору. Хор під керівництвом заслуженого працівника культури України Олександра Холяви також виконав дві колядки, після чого ведучі заспросили на сцену митрополита Вінницького і Барського Симеона. Владика благословив початок фестивалю і закликав на його учасників благословення Новонародженого Богонемовляти Христа.
Далі на сцену виходили різні колективи, — і дитячі, і дорослі, — які дивували і радували глядачів чудовим виконанням колядок, жодна з яких не повторилася під час всього концерту. І хоча фестиваль не передбачав цього року призових місць, та кожен хор намагався бути найкращим на святковій сцені.
Секред дітей особливо порадували своїм співом хор недільної школи Свято-Воскресенського храму і храму великомученика Георгія Побідоносця. Професійно і яскраво виступив дитячий хор собору Різдва Пресвятої Богоролдиці, який від фестивалю до фестивалю додає у майстерності.
Серед дорослих колективів «на висоті» були хори Свято-Вознесенського храму та храму  Воздвиження Хреста Господнього. Хрестовоздвиженський чоловічий хор порадував злагодженістю голосів і гарними обробками колядок.
«Родзинкою» фестивалю були сімейні колективи. Порадував дует Анатолія та Іллі Кошевець з храму святого мученика Трифона. Гучні оплески і вигуки «браво» заслужено отримав сімейний колектив Віктора Мединського з храму святого праведного Іоанна Кронштадтського. Та найбільше серед сімейних хорів глядачам сподобався хор родини протоієрея Володимира Коржевого зі Стрітенського храму, який розіграв перед глядачами справжній міні-спектакль.
Як завжди високий клас продемонстрував дитячо-молодіжний хор Спасо-Преображенського кафедрального собору під керівництвом Наталії Кременюк. Колектив завершував фестивальний концерт і крім двох колядок, передбачених регламентом фестивалю, проспівав ще майже десяток, адже на учасників і глядачів чекав сюрприз, на підготовку якого був потрібен час.
Сюрприз приготував благодійник фестивалю народний депутат України Сергій Кудлаєнко. Хоча формат заходу й не передбачав призових місць та нагород, Сергій Володимирович запропонував вручити нагороду «Приз глядацьких симпатій» найкращому колективу, який оберуть самі глядачі. Для цього перед концертом глядачам були роздані списки учасників, серед яких вони мали визначити найкращий на їхню думку хор. В результаті був визнаний кращим хор храму Покрови Пресвятої Богородиці. Настоятель храму протоієрей Антоній Ковтонюк отримав від Сергія Кудлаєнка сертифікат на 5 тисяч гривень на підтримку і розвиток хорового мистецтва і духовних співочих традицій.
Підбиваючи підсумки фестивалю, митрополит Вінницький і Барський Симеон зі сцени подякував Сергію Кудлаєнку за його увагу до фестивалю і до інших соціальних і культурних проектів, в яких бере участь Православна Церква на Вінниччині. Владика також подякував усім хорам-учасникам та глядачам, які заповнили найбільший у Вінниці концертний зал. Архієрей висловив вдячність усім, хто брав участь у підготовці та проведенні фестивалю і був «за лаштунками» свята. Окремої уваги владика Симеон приділив ведучив фестивалю м. Вікторії Голоскевич та Валентину Великороду, які провели захід на високому рівні.
По закінченню фестивалю кожен хорист і усі діти, які прийшли на концерт отримали солодкі подарунки від митрополита Симеона. Всього було роздано понад 800 пакунків з солодощами. Владика Симеон благословив усіх і побажав гарного продовження Різдвяних свят.
Прес-служба Вінницької єпархії