Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ЛУЦЬК. Православний молодіжний кінофорум: молодіжки Волинської єпархії представили власні короткометражні стрічки

11 грудня, відбулася непересічна подія у житті православної молоді Волинської єпархії. Цього дня, з благословення єпископа Волинського і Луцького Нафанаїла, у Луцьку відбувся унікальний молодіжний кінофорум.

Організовано дійство Молодіжним відділом Волинської єпархії. Особливість цього кінофоруму полягала у тому, що для перегляду були запропоновані стрічки, створені учасниками православних молодіжок єпархії, молодіжно-юнацького хору «Покров» та студентами ВДС.

Початок дійства благословив єпископ Волинський і Луцький Нафанаїл. Архіпастир побажав молодим людям Божого благословення і помочі у творчій діяльності, яка є чудовим засобом свідчення віри у Бога, любові та милосердя до ближнього. «І якщо Господь подарував нам ці творчі здібності, то, відповідно, і ця творчість повинна бути спрямована на прославлення Господа і вести людину до Бога», – наголосив владика.

Під час кінофоруму глядачі мали можливість переглянути 13 короткометражних фільмів, створених молоддю Волинської єпархії. Дієва любов до ближнього, мета та сенс життя, справжнє щастя – такою була тематика більшості стрічок.

Так, фільм «Моя святість», створений молодіжкою «К.Р.О.К» (м. Ківерці) розкриває важливість того, що добрі справи слід робити не лише у намірах, а стрічка «Випадковостей не буває», створена молодіжкою «Логос» (м. Горохів) розповідає історію про те як молода жінка із дітками прихистила раптово побачену нею на вокзалі стару жінку, яку із хати вигнав власний син. Темі пошуку справжнього щастя присвячений фільм, створений луцькою молодіжкою «Зігрій любов’ю», молодіжка «Дзвін» з селища Цумань сюжетом фільму обрала тему того, на що варто людині витрачати дорогоцінний час, цю ж тематику для своєї стрічки обрали і учасники луцького православного молодіжного волонтерського руху «Омофор».

Молодіжка «Дорога додому» з селища Колки створила фільм «Великі справи маленьких людей», який розовідає про те, що і діти стикаються у своєму житті із добротою і жорстокістю, милосердям і черствістю, і також вже здатні робити вибір, а створена молодіжкою «Творці майбутнього» з села Борочиче Горохівського району стрічка «Склянка молока» розповідає історію жінки, яка дівчинкою дала склянку молока голодному хлопчику. А, він, своєю чергою, ставши лікарем,і маючи власну клініку, вилікував її від важкої хвороби не взявши за це грошей.

Стрічка молодіжки «Крила віри» з села Карпилівка Ківерцівського району «Еклізіасти» розповідає про місіонерську діяльність, яку молоді учасники цього згромадження провадять у Цуманській виправній колонії. «Всього лиш навсього заспівай» – таку назву має фільм, створений молодіжно-юнацьким хором «Покров». Творці цієї стрічки показали, що спів є чудовим засобом служіння Богу і ближнім.

Один день з життя волонтера представлений у стрічці православного молодіжного товариства ім. святого преподобного Ніколи Святоші князя Луцького.

Про посвякденне життя і навчання тих юнаків та дівчат, які обрали своєю життєвою дорогою служіння Богу і Церкві у якості священнослужителів та керівників церковних хорів розповідає оригінальний фільм «Майбутнє», створений студентами ВДС. Молитва і послух, унікальна можливість ретельно вивчати Святе Письмо і святоотцівські твори, а також богословські дисципліни, міцна братерська дружба – усе це, як зауважив один із героїв стрічки студент IV курсу ВДС Андрій Савельєв, робить семінарське життя водночас і корисним і неповторним.

Присутні також мали можливість переглянути і фільм про дитячий табір «Стежина добра», який щоліта проводиться при Свято-Троїцькому жіночому монастирі, що у селі Старосілля Колківського благочиння.

А на завершення учасники кінофоруму переглянули анімаційну стрічку «Зелений змій крізь роки», створений Волинським православним братством тверезості ім. святого праведного Іоанна Кронштадського. Цей фільм, до слова, здобув третє місце під час цьогорічного Міжнародного фестивалю православного кіно «Покров».

Як зауважив, під час завершення кінофоруму, речник Волинської єпархії протоієрей Валентин Марчук, дві з представлених на ньому стрічок також будуть запропоновані до презентації на Міжнародному фестивалі православного кіно «Покров». «А які це будуть фільми – вирішувати вам, оскільки їх буде обрано шляхом голосування у соцмережах. Ми також розмістимо їх і на нашому єпархіальному сайті», – сказав отець Валентин.

Своєю чергою, голова Молодіжного відділу Волинської єпархії ієромонах Ілля Вишневський подякував усім учасникам кінфоруму за участь у дійстві, а творцям стрічок особливо подякував за створення цих чудових фільмів та побажав Божого благословення і подальших творчих здобутків.

До слова, які відмітили організатори кінофоруму, враховуючи високий рівень створених молодими людьми короткометражних фільмів, не виключено, що наступний такий захід буде проведений не у форматі фестивалю, а у форматі конкурсу.