Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ВІННИЦЯ. Наступний рік у єпархії оголошено Роком історичної пам’яті

14 грудня на щорічних зборах духовенства про це сповістив митрополит Вінницький і Барський Симеон. Владика відзначив, що у 2017 році минає рівно століття з того часу, як до влади у величезній країні, куди входила й нинішня Україна, прийшли безбожники і людиноненависники, які розпочали боротьбу з Богом і вкинули країну у безодню ненависті, червоного терору, голодомору, репресій, війни, бідності і духовної убогості. Архіпастир наголосив, що уроки минулого слід пам’ятати, щоб не повторювати знову колись вже зроблені помилки. Головною з цих помилок, на переконання митрополита Симеона, є забуття Бога і відхід від Його заповідей, що сьогодні на жаль не є рідкістю в українському суспільстві. Щоб це зрозуміти варто подивитися назад, в свою історію, саме тому у Вінницькій єпархії наступний рік буде Роком історичної пам’яті.

Митрополит Симеон анонсував у 2017 році проведення у Вінницькій єпархії наукових та науково-практичних конференцій, реалізацію творчих проектів, видання церковно-історичних книг та брошур, святкування історичних дат, однією з яких є 80-та річниця мученицької кончини святителя Інокентія (Тихонова), архієпископа Вінницького, який був розстріляний на території нинішнього парку культури і відпочинку.

Митрополит Симеон повідомив, що він дав доручення керівнику Історичного відділу єпархії ієрею Назарію Давидовському підготувати проекти заходів, які можна буде провести у рамках Року історичної пам’яті на парафіях, у благочиннях, а також на загально єпархіальному рівні.

Крім цього питання на загальних зборах були підведені підсумки року, що минає та заслухані звіти керівників єпархіальних відділів. Митрополит Симеон дав оцінку їх роботі і зробив ряд зауважень. На зборах також була поведена перевірка парафіяльних Богослужбових журналів.

Митрополит Симеон ознайомив духовенство з розкладом загальних богослужінь на найближчий місяць, повідомив перелік урочистих заходів на святковий період та відповів на запитання, які йому задавали священики.

Учасники зборів молитовно згадали спочилих у Бозі протягом 2016 року кліриків єпархії: протоієрея Валерія Гончарука, архімандрита Феодосія (Шклярука) та схіархімандрита Кирила (Соколова) і проспівали їм «Вічну память».

Митрополит Симеон також нагородив грошовими преміями кліриків, єпархії, яким виповнилося 30, 40, 50 та 60 років. Потім всі присутні проспівали ювілярам «Многая літа».

Наприкінці зборів священикам був запропонований телефільм, знятий вінницькою телестудією ВІТА про вінницький Вознесенський монастир, який був духовним і культурним осередком Вінниці, її історичною пам’яткою, тісно пов’язаною з іменами таких відомих людей, як Іван Богун та святитель Петро Могила.