Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

СЛОВО НА ВРУЧЕННЯ ЖЕЗЛА ПРЕОСВЯЩЕННОМУ КАССІАНУ (ШОСТАКУ), ЄПИСКОПУ ІВАНКІВСЬКОМУ, ВІКАРІЮ КИЇВСЬКОЇ МИТРОПОЛІЇ

Преосвященний владико Кассіане!
Сьогодні через покладання рук сонму присутніх ієрархів ти прийняв благодать архієрейського служіння, що зробила тебе спадкоємцем святих Апостолів.
Дві тисячі років тому, в день Святої П’ятидесятниці, Дух Святий зійшов на Апостолів у вигляді вогненних язиків, і з тих пір, за словами святителя Григорія Палами, як вогонь від однієї свічки запалює інші свічки, абсолютно не зменшуючись, так і благодать архієрейського служіння запалює все нових і нових наступників святих Апостолів, роблячи їх співробітниками Божими (1 Кор.3:9).
Вступивши в цей потік благодатного освячення, ти, Владико, за вченням святих Отців, прийняв на себе велику відповідальність і важку ношу, тому що «той, хто отримав єпископство, — говорить святитель Іоанн Златоуст, — оскільки на найвищу ступінь він зійшов, найсуворішу дасть і відповідь».
Архієрей повинен у всьому наслідувати Господа нашого Іісуса Христа, Який прийшов не для того, щоб Йому служили, але, щоб Самому служити (Мф. 20:28). «Єпископ, як образ Христа, виконує діло Христове і облаченням своїм показує всім, що він уподібнюється Благому і Великому Пастирю, будучи поставлений нести на собі неміч пастви… На нього покладені всі потреби підлеглих», — вчить преподобний Ісидор Пелусіот.
Дорогий Владико, людськими силами виконати архієрейський послух неможливо, і хто сподівається на свої сили, той буде осоромлений. Але ми всі віримо, що Бог не залишить тебе, навчить тебе, буде керувати тобою в твоєму служінні Йому, Богу Вишньому, і Його Святій Церкві.
Ти покликаний до архієрейства після багаторічного служіння Господу в чернечому званні. Багато років тому ти почав свій чернечий шлях тут, у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі, продовжив його в Свято-Троїцькому Іонинському монастирі і Свято-Архангело-Михайлівському Звіринецькому монастирі. За ці роки ти засвоїв найголовніше правило чернечого життя: чим би ти не займався, і яку б посаду не обіймав — ти, перш за все, монах, і все, що ти робив і робиш — це послух.
Чернече життя в нашій церковній традиції прийнято називати рівноангельним, але і архієрейське служіння святі Отці уподібнюють ангельському, і бачать у ньому не привід до гордості, а вказівкуна служіння. «Є у нас і більш високе порівняння — Архієрея та Ангелів — вчить преподобний Никодим Святогорець. Воістину, велике достоїнство Ангелів, бо це службові духи, що їх посилають на служіння, тому що це вогонь палаючий». Тому сприймай і своє архієрейство, як чернечий послух. У цьому запорука і основа несення архіпастирського служіння в дусі лагідності, смирення та любові.
Ти вступив на ниву архієрейського служіння в нелегкий момент історії нашої Церкви. Багато хто шукатиме в твоїх справах і словах привід для наруги і докору. В таких випадках не впадай у відчай, «не бійся, тільки віруй» (Мк. 5:36) і пам’ятай слова Христа: «Якщо світ вас ненавидить, знайте, що Мене раніше вас зненавидів» (Ін. 15:18).
На всякому місці, у всякій справі будь насамперед архіпастирем і батьком, наставником і вчителем, уважним до потреб і бід своєї пастви, і при цьому ревним охоронцем віровчення і канонічних основ нашої Православної Церкви.
Прийми цей святительський жезл, як символ твого служіння та благослови православний народ, який сьогодні молився за тебе і з тобою та був свідком твоєї архієрейської хіротонії!

+ОНУФРІЙ,
МИТРОПОЛИТ КИЇВСЬКИЙ І ВСІЄЇ УКРАЇНИ,
ПРЕДСТОЯТЕЛЬ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ

31 липня 2016 р.
м. Київ