Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ПОЧАЇВ. Великий Хресний хід пройшов шляхом перенесення Почаївської чудотворної ікони


2 серпня, у день пам’яті святого пророка Іллі, та в рамках відзначення свята Почаївської ікони Богородиці відбувся хресний хід з урочища Вірля (село Савчиці Тернопільської області) до Свято-Успенської Почаївської Лаври.
Шлях відстанню у 15 кілометрів цьогоріч вирішило подолати понад п’ять тисяч порчан. Митрополит Володимир, намісник Свято-Успенської Почаївської Лаври у вітальному слові до хрестоходців зазначив:
- Сила хресного ходу не в тому, аби зібрати велику кількість людей та змусити їх фізично трудитись, а, насамперед, у духовному підгрунтті ходи — невпинній молитві, зверненні та проханні кожної набожної душі до Милосердного Господа, щоби Всетворець простив наші гріхи, зцілив душі, почув страждання та щирі прохання, віруючих людей. Заодно, ми мусимо включати тепер і прохання актуальні для сьогодення: проситимемо миру та спокою у країні, припинення ворожнечі та гонінь на нашу Церкву.
Варто зауважити, що паломники пройшли тим історичним шляхом, яким у 1597 році ченці Почаївської гори перенесли чудотворну ікону від маєтку Анни Гойської до святої обителі. Нині від будинку меценатки не залишилось сліду, але згадки про її добрі справи на благо Церкви досі бережуть насельники Почаївської Лаври. Власне, як спомин про непересічну постать поміщиці, на місці колишнього замку стримить кам’яний хрест.
Хрестоходці, йшли з особливим піднесенням, зазначають ченці, по дорозі приєднувалось багато охочих. Таким чином, на Святу гору пообіді 2 серпня прийшло понад 8 тисяч вірян.
Приймали участь також і 25 вершників на конях: частина козаків Подільського куреня приїхали спеціально із міста Славута Хмельницької області, частина – місцеві.
Вже 5 серпня Свята Гора вкотре радо відчинить ворота для тисяч вірян, аби вшанувати Почаївський Образ Божої Матері. До стін обителі вже тепер з’їжджається чимало охочих, розміщуються у странноприймальні та храмах Лаври. 3 серпня ченці чекають близько 2 тисяч хрестоходців, котрі йдуть із Польщі, Білорусії, Луцька, Здолбунова.