Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ЛУЦЬК. Священнослужителі єпархії взяли участь у заходах з відзначення 100-річчя битви під Костюхнівкою

Цього року у Республіці Польща відзначається 100-річний ювілей битви під Костюхнівкою. Ця битва, яку вважають однією із найбільш кривавих у історії І Світової війни, сталася під час відомого Брусилівського прориву 1916 року, коли російська армія під проводом генерала Брусилова завдала низку суттєвих поразок австро-угорським та німецьким військам, просунувши лінію фронту на захід.

Разом із тим, близько 5,5 – 7 тисяч польських легіонерів, поблизу села Костюхнівка на Волині (тепер Маневицький район) стримали наступ 25 тисячної російської армії, фактично прикривши відступ австрійської армії. У битві загинули до 2 тисяч польських легіонерів, і багато хто з польських істориків сходитсья на думці, що схвалення владою Австро-Угорщини участі польских легіонерів у боях із військами Російської імперії, і зокрема, подій битви під Ксотюхнівкою, стало початком відродження польської незалежності.

Біля села Костюхнівка лишилися і захоронення польских вояків. 20 серпня цього року там, за участі преставників уряду, дипкорпусу, та Генерального Консульства Республіки Польща у Луцьку, представників влади та органів місцевого самоврядування Волинської області, а також духовенства РКЦ відбулися заходи з вшанування пам’яті полеглих польських вояків.

За благословенням митрополита Волинського і Луцького Ніфонта, від Волинської єпархії УПЦ, участь у заході взяли благочинний Маневицької районної округи протоієрей Тарасій Огородник, ректор ВДС протоієрей Рустик Капауз та протодиякон Ігор Савієвський.