Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ЛУЦЬК. Освячено престол у Свято-Стрітенському храмі села Залісоче Ківерцівського благочиння

Освячення нового престолу за благословінням митрополита Волинського і Луцького Ніфонта звершив вікарний єпископ Волинської єпархії УПЦ єпископ Камінь-Каширський Нафанаїл. З великою духовною радістю чекали парафіяни приїзду владики Нафанаїла, адже останній раз у цю древню церквицю приїжджав архієрей ще двадцять років тому. Владику зустріли короваєм, йому проклали доріжку з живих квітів, вихованці недільної школи підготували віршоване привітання.
Вікарному єпископу під час Божественної Літургії співслужили благочиний Ківерцівського округу протоієрей Олександр Кондратюк, ієромонах Афанасій (Герман), настоятель Свято-Стрітенського храму отець Павло Шматюк, священики з сусідніх парафій, протодиякон Ростислав Петров. Храму у селі Залісоче сповнилося вже 232 роки. Новий дерев яний престол після освячення покрили металевим окладом, який освячується окремо. Його пожертвував парафії благодійник Леонід Стефанович. Наявність такого металевого окладу на престолі, каже отець Павло Шматюк, означає, що служитиме престол ще кілька століть.
У своєму слові до парафіян владика Нафанаїл говорив про те, що дуже важливо, аби люди, як їхні предки кілька століть до сьогоднішнього дня, приходили у храм Божий, бо спільна молитва в ньому особлива, бо тут присутній Господь. І щоб люди не відстоювали просто на службі, а були її учасниками.
Храм – один з найстаріших у Волинській єпархії, його за кошти тодішнього власника села князя Радзивілла було споруджено у 1784 році. Церквиця вражає не тільки давньою датою своєї появи, а й своїм виглядом. Вона є одним із небагатьох збережених в регіоні зразків українського бароко волинської школи і пам’яткою архітектури національного значення. Тут багате внутрішнє вбрання: дерев’яна різьба, живописні картини зі Святого Письма, карбовані ризи на святих образах, іконостас, який є ровесником храму.
Наталія МАЛІМОН