Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ВІННИЦЯ. Депутат-благодійник хоче забрати храм у віруючих і віддати його місцевій владі

Після зведення православного храму у місті Бершадь і передачі його на користування громаді УПЦ, народний обранець вирішив забрати церкву у віруючих і передати її у дар владі міста

У місті Бершадь Вінницької області депутат Верховної Ради України Анатолій Матвієнко вирішив забрати у місцевих віруючих Свято-Успенський кладовищенський храм, який раніше допомагав будувати. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

4 роки тому клірик Тульчинської єпархії протоієрей Олег Мураховський для будівництва цієї церкви звершив освячення землі – дару від нардепа, який добровільно допомагав зводити храм для громади Української Православної Церкви.

Проте нещодавно виявилось, що і земля, і вже побудований на ній діючий храм є власністю депутата Верховної Ради.

Тепер А. Матвієнко вирішив знову подарувати храм, але вже вилучивши її у громади УПЦ, і віддавши Бершадській міській раді. При цьому політик ставить умову, що місцева влада матиме право передавати храм у користування будь-якій конфесії аж «до створення Єдиної Помісної Української Церкви». Про це йдеться в проекті дарчого договору.

Парафіяни Свято-Успенського храму разом з митрополитом Іонафаном та духовенством Тульчинської єпархії

Слід зазначити, що раніше політик просив митрополита Тульчинського і Брацлавського Іонафана призначити у кладовищенську церкву настоятеля для регулярного здійснення богослужінь. Більше того, зі згоди народного обранця храму Успіння Богородиці був наданий почесний статус архієрейського подвір’я. Вочевидь, на рішення про дарування храму органам місцевого самоврядування з подальшою орендою його будь-якою конфесією підштовхнула народного депутата нова тенденція українського політикуму – підтримка неканонічних церков.

Наразі відомо, що Бершадська міська рада на сесії 5 серпня 2016 року, під час якої повинна була розглядатися ініціатива пана Матвієнка, відхилила затвердження договору до з’ясування деяких його спірних правових та інших положень.

У свою чергу парафіяни кладовищенського храму Успіння Пресвятої Богородиці запропонували викупити храм шляхом збору пожертв усією єпархією. Зараз громада продовжує проводити богослужіння у храмі та чекає відповіді А. Матвієнка на прохання надати храм у безкоштовну довгострокову оренду.