Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Предстоятель УПЦ: Справжні нащадки Володимира Хрестителя — ті, хто живуть по-християнськи

Рівноапостольний князь Володимир прийняв християнство не як доктрину чи філософську ідею, він підкорив усе життя своїй вірі.

Про це сказав Блаженніший Митрополит Онуфрій під час своєї проповіді у День Хрещення Русі. Після читання Святого Євангелія, звертаючись до багатотисячних прочан зі словом настанови, він розповів історію християнізації Київської Русі. Про це повідомляєІнформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

«Сьогодні, дорогі браття і сестри, великий день для нашої землі, — сказав Предстоятель. — Сьогодні ми молитовно згадуємо і святкуємо День Хрещення нашого народу, яке звершене святим рівноапостольним князем Володимиром».

DSC_7194

Блаженніший Митрополит Онуфрій перед іконою рівноапостольного князя Володимира

Після прийняття християнства в водах Дніпра, за словом Архіпастиря, язичницькі племена, що населяли ці землі «стали новим народом – народом благородним, народом, який вміє любити, вміє прощати, вміє терпіти складнощі життя».

А самого князя Володимира «свята віра перетворила із жорстокого — в доброго, сердечного і милостивого правителя».

«Не було такого стражденного, з яким він не розділив би його страждання, — продовжив Його Блаженство. — І народ, який полюбив князя новою християнською любов’ю, назвав святого Володимира «красним сонечком».

Сьогодні, коли  «по милості Божій ми є чадами святого Володимира», Блаженніший владика застеріг від формального відношення себе до нащадків Хрестителя Русі.

«Для того, щоб бути дійсно чадами по духу рівноапостольного князя, ми повинні наслідувати його життя», — наголосив він.

Митрополит Онуфрій підкреслив, що «князь Володимир Великий прийняв християнство не як доктрину чи філософську ідею — він підкорив усе своє життя вірі».

Справжнє християнське життя передбачає виконання Божественних заповідей.

«Якщо людина не тільки вірить в Бога, а й живе по Господнім заповідям, довіряє все своє життя Йому, то такий християнин стає подібним святому рівноапостольному Володимирові.  І ця людина силою благодаті Духа Святого перетворюється в красиву, благородну, духовну особистість, через яку прославляється Бог і яку Господь прославляє ще в цьому світі», — сказав Предстоятель.