Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ЛУЦЬК. Віряни молитовно вшанували небесного покровителя міста

22 травня, в день свята Перенесення чесних мощей святителя Миколая з Мир Лікійських у Барі, в Луцьку, з благословення митрополита Волинського і Луцького Ніфонта, відбувся традиційний хресний хід і молебень біля пам’ятника святителю Миколаю – небесному покровителю древнього Лучеська.

Співаючи пасхальні піснеспіви, священнослужителі Луцька на чолі з благочинним Луцької міської округи протоієреєм Володимиром Літвенчуком, вихованці ВДС, та вірні хресною ходою пройшли від Свято-Покровського кафедрального храму до пам’ятника святому Миколаю. Першими під час процесії йшли із маленькими хоругвами наймолодші віряни – вихованці недільної школи при Свято-Покровському кафедральному храмі. Тут був відслужений короткий молебень, а після прочитання Євангелія вірних було окроплено свяченою водою.

“Нашому місту дійсно пощастило мати такого заступника, як святитель Миколай. Упродовж хоча б останнього періоду – кінця минулого і початку цього століття ми бачили, що стихійні лиха і негоди оминали наше місто. Це – знак заступництва святителя Миколая. І зараз ми повсякчас відчуваємо його”, – сказав, звертаючись до присутніх, благочинний Луцької міської округи протоієрей Володимир Літвенчук.

Святитель Миколай вважається небесним покровителем Луцька з 50-х років XIII століття, коли місто було врятовано від захоплення  монголо-татарами. Тоді Лучеськ взяв в облогу ординський полководець Куремса, і городяни ревно молились до святого Миколая. Ординці тоді так і не змогли взяти місто. Як раз в ці роки максимальну незалежність Волинсько-Галицької Русі від Золотої Орди відстоював князь Данило Галицький.