Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ДОНЕЦЬК. Пасху у зоні АТО разом із воїнами-земляками зустрів вінницький священик

30 квітня, напередодні Пасхи Христової, керівник відділу Вінницької єпархії УПЦ з душпастирської опіки збройних сил України протоієрей Сергій Ковтун у складі групи військових і представників вінницьких громадських організацій прибув у Луганську область, в район с. Попасна, де несуть службу військовослужбовці в/ч 3008, що знаходиться у м. Вінниці. Групу супроводжував заступник командира з виховної роботи в/ч 3008 Віталій Шум. Метою візиту було відвідання блокпостів, які захищають вінничани, і привітання земляків зі святом Пасхи. 

Організатори поїздки – голова правління ГО «За нове життя» Броніслав Олійник та голова вінницької «Спілки офіцерів України та інших військових формувань» Володимир Новак потурбувалися про те, щоби привезти військовим пасхальні гостинці. Паски, крашанки, м’ясо та інші продукти для бійців збирали учні вінницьких шкіл №1, 11, 26 та 29. Діти також намалювали для військових малюнки з привітаннями та святковими побажаннями.

Перед тим, як передати бійцям ці подарунки, протоієрей Сергій Ковтун, за благословенням архієпископа Сєверодонецького і Старобільського Никодима, звершив разом з місцевим священиком Пасхальну літургію у храмі святого великомученика Георгія Побідоносця у с. Привольне. На богослужінні були присутні військові, які посвятили свої паски і крашанки. По завершенню богослужіння вінницький капелан відправив пасхальні молебні і освятив привезені з дому паски, м’ясо і яйця безпосередньо на блокпостах, де знаходяться вінничани.

Отець Сергій привітав бійців зі святом Світлого Христового Воскресіння, передав їм вітання від митрополита Вінницького і Барського Симеона і подарував у благословення від архіпастиря іконки і військові молитвослови. Солдатів і офіцерів привітав також заступник командира їх військової частини та інші члени «пасхального десанту», як назвали себе представники громадських організацій, котрі ініціювали цю поїздку. Броніслав Олійник передав військовим вітання і найкращі побажання від свого керівника відомого бізнесмена і громадського діяча Володимира Продивуса, який був меценатом поїздки, та вручив офіцерам і солдатам почесні грамоти і подяки.

Окрім пасхальних молебнів і офіційних привітань під час цієї поїздки, яка тривала до 3 травня, вінницький капелан протоієрей Сергій мав час для особистого спілкування з бійцями, які підходили до батюшки зі своїми запитаннями і потребами. З цими військовими священик говорив про віру, мораль, укріпляв їх, підбадьорював. Імена усіх бійців о. Сергій записав для молитовного поминання у храмі священномученика Макарія у Вінниці, який він залишив на свято Пасхи на другого священика, заради того, щоби розділити радість цього найбільшого свята разом з земляками, які знаходяться на передовій і у святкові дні продовжують нести службу народу України.

Багатьом бійцям о. Сергій подарував натільні хрестики, з багатьма мав щирі розмови. А однією з найприємніших для капелана була зустріч з військовим, якого він ще у 2014 р., на навчальному полігоні під Вінницею, благословив на службу і якого тепер зустрів на одному з блокпостів. «Спілкування і молитва за військових є одним з головних завдань для мене і моїх колег – вінницьких священиків-волонтерів, які постійно їздять до бійців у зону АТО, — говорить о. Сергій Ковтун, — Я бачу, як потрібно це спілкування бійцям, яким я намагаюся передати тепло рідного дому, щирість дружнього слова і хоча б краплину Божої благодаті, адже в умовах небезпеки, яка існує там, на передовій, кожен починає більше думати про Бога і частіше звертатися до Нього».

Наступна поїздка вінницьких капеланів-волонтерів на схід запланована на 15 травня. Вже зараз парафіяни храмів Вінницької єпархії УПЦ та благодійники допомагають священикам зібрати продукти, медикаменти, засоби особистої гігієни та інші необхідні речі для військових у зону АТО.


Прес-служба Вінницької єпархії.