Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ВІННИЦЯ. Відбулося чергове засідання єпархіальної ради єпархії

18 травня під головуванням митрополита Вінницького і Барського Симеона відбулося чергове засідання єпархіальної ради. Серед головних питань – проблеми запровадження у загальноосвітніх навчальних закладах області предметів духовно-морального спрямування, організація літнього відпочинку дітей та молоді, питання оформлення парафіяльної документації та інші.

Проблеми, пов’язані із запровадженням у школах області предметів духовно-морального спрямування, зокрема предмета «Християнська етика», вже не вперше розглядається єпархіальною радою. Звернувши увагу на цю обставину, митрополит Симеон зауважив, що часто перепоною на шляху до викладання цього предмету є необізнаність батьків щодо тих кроків, які необхідно зробити, щоби замість світської етики їхня дитина могла би вивчати християнські основи моралі. Першим кроком на цьому шляху має стати письмова заява батьків на ім’я директора школи. Повідомити про це парафіян благословив архієрей у розмові із благочинними. Наступними кроками повинні стати сприяння дирекції, забезпечення підручниками і підготовка вчителів. Але спочатку директор школи повинен побачити, що самі батьки учнів вважають предмет «Християнська етика» корисним для своїх дітей.

Наступним було питання організації літнього дозвілля та оздоровлення для дітей парафіян. Благочинні повідомили архіпастиря, що пришкільний табір буде проведений у червні у м. Вінниці на базі приватного НВК Святого Миколая. Табори традиційно будуть організовані у Літинському благочинні («Зіновинські отрочата»), у Вінницькому районному благочинні молодіжний табір планується провести у серпні у м. Вінниці.

Ще одним важливим питанням, яке розглянула єпархіальна рада, стало питання юридичного оформлення парафіяльної документації, зокрема прийняття статуту релігійної громади у новій редакції, правильне оформлення її майнових прав. Для здійснення цієї мети юрист Вінницького єпархіального управління наприкінці травня відвідає усі благочиння, щоби продовжити розпочату раніше роботу у цих напрямках.

На засіданні єпархіальної ради благочинні звітували про заходи, які вже були проведені на парафіях в рамках року «Пастиря і церковної громади», оголошеного Вінницькою єпархією.

Священики також поділилися з архіпастирем планами громад на найближчі місяці. У свою чергу архієрей звернув увагу на підготовку до загальноєпархіальних заходів – Покровського молодіжного фестивалю духовної і патріотичної пісні, а також хресної ходи до Калинівського хреста, яка традиційно проводиться 8 липня.

Єпархіальна рада розглянула ще низку питань внутрішнього життя єпархії, пастирської дисципліни, виконання попередніх наказів і благословінь Правлячого Архієрея. Зокрема наостанок зібрання митрополит Симеон нагадав, що на кожному храмі має бути розміщений графік проведення богослужінь у ньому протягом місяця. У тих храмах, де служби звершуються щоденно, такий графік повинен містити інформацію принаймні на наступний тиждень.