Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Блаженніший Митрополит Онуфрій: Віра кріпне не від чудес, а від християнського життя

Про це Блаженніший Митрополит Онуфрій сказав під час своєї проповіді у день 20-літнього ювілею Володимир-Волинської єпархії 10 травня, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Предстоятель нагадав, що друга седмиця після Христового Воскресіння – неділя апостола Фоми.

«У ці священні дні ми роздумуємо над великим Таїнством Воскресіння Христового і над нашою вірою, – зазначив Блаженніший владика. – Ми хочемо, щоб наша віра була сильною, була непохитною».

Його Блаженство підкреслив, що загрозою для віри християнина слугують різноманітні обставини цього світу. «Спокуси і скорботи розхитують людину», – продовжив він.

Для того, щоб бути стійкими у своїй вірі потрібно жити по заповідям Христовим. «Це єдиний путь, на якому людина стверджує, робить сильнішою свою віру», – наголошує Митрополит Онуфрій.

Він також застерігає, що укріпити людину в вірі не здатні ані чудеса, ані знамення. Блаженніший владика наводить приклад, чуда, яке нам Господь являє кожного року у Велику Суботу в Єрусалимі – чудо сходження Благодатного Вогню. «Про це чудо чули всі, кожен може стати його свідком. Але не всі бажають це зробити. Далеко не всі йдуть, щоб поклонитися святині». Причиною цьому Його Блаженство вбачає в тому, що не кожен бажає змінити своє життя, випрати його на краще.

«Не чудо зрощує віру. Віра людини укріплюється тільки тоді, коли вона намагається жити по заповідям Христовим, – пояснює Блаженніший Митрополит Онуфрій. – Це єдиний шлях, на якому християнин вступає в тісний контакт з Богом, в тісне спілкування зі своїм Творцем. На цьому шляху боротьби з вітхою людиною в собі, у цьому намаганні поставити себе в рамки Божественного Закону, людина починає відчувати Божественну благодать. Так поступово вона зростає у вірі, і її віра стає такою, що з часом її ніщо не може похитнути».

«Тоді віра поступово перетворюється в знання. І за словом апостола Павла «Я знаю в кого увірував» (2Тим. 1:12), з’являється переконання, що наша віра правильна», – підсумовує Предстоятель.