Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

РІВНЕ. Суд відхилив позов розкольників щодо храму в селі Рясники

Піврічна судова епопея зі Свято-Покровським храмом у селі Рясники на Гощанщині нарешті завершилася: 6 квітня Рівненський окружний адміністративний суд відмовив у задоволенні позову «Київського Патріархату» про передачу церкви у почергове користування. Розгляд справи у судах триває з жовтня 2015 року, коли новоутворена релігійна громада Київського Патріархату подала до Рівненського окружного адміністративного суду позов про зобов`язання Рівненської ОДА передати церкву в с. Рясники у почергове користування УПЦ та «УПЦ КП». Підставою для звернення до суду послугувало те, що Рівненська ОДА не розглянула їх листи з вимогами про почергове користування.

24 листопада 2015 року суддя виніс ухвалу про закриття провадження, оскільки вбачав, що ця справа підсудна господарським судам. Не погодившись із цим, представники Київського Патріархату подали апеляційну скаргу. 5 січня 2016 року Житомирський апеляційний адміністративний суд виніс рішення, за яким повернув справу на новий розгляд до Рівненського суду.

Рішенням Рівненського окружного адміністративного суду від 6 квітня 2016 року в задоволенні позову щодо передачі церкви у почергове користування відмовлено, а Рівненську ОДА зобов`язано лише надати «УПЦ КП» відповідь на листи, що стали основною підставою для звернення до суду.

Коментує правозахисник Рівненської єпархії: Церква в с. Рясники Гощанського району є пам`яткою архітектури місцевого значення, а тому, згідно розпорядження №221 від 03.12.1991 року, була передана релігійній громаді УПЦ с. Рясники у користування. Звертаючись із позовом, адвокат «УПЦ КП» с. Рясники, Л. Торос, неправильно трактувала ч. 3 ст. 17 ЗУ «Про свободу совісті та релігійні організації». Лише на підставі того, що церква відповідно до закону може бути передана двом або більше громадам у почергове користування, вона вважала, що позов правомірний. Однак, відповідно до практики Верховного суду України, культова будівля, що знаходиться у правомірному користуванні релігійної громади, не може бути передана у почергове користування двом або більше релігійним громадам у порядку визначеному частиною 3 ст.17 зазначеного Закону до розірвання попередньої угоди в порядку та з підстав, передбачених цивільним законодавством України”.

Додамо, що не зважаючи на неодноразові перенесення судових засідань, священик та не менше 30-40 вірян Рясницької громади УПЦ щоразу незмінно були присутні у залі суду, бо, як кажуть самі парафіяни, — “болить за Матінку-Церкву”. Серед них — і воїн АТО. Після того, як суд поставив останню крапку у справі, на очах вірян УПЦ мимоволі проступили сльози щастя: на Благовіщення вони отримали справді благу звістку.

received_676385175834006