Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ЛУЦЬК. Угринівська громада будуватиме новий храм

Звернення.

Шановний Віталіє Олександровичу, Відповідно до ст.3 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації», кожному громадянину в Україні гарантується право на свободу совісті.

Це право включає свободу мати, приймати і змінювати релігію або переконання за своїм вибором і свободу одноособово чи разом з іншими сповідувати будь-яку релігію або не сповідувати ніякої, відправляти релігійні культи, відкрито виражати і вільно поширювати свої релігійні або атеїстичні переконання.

Відтак, Свято-Хресто-Воздвиженська релігійна громада Української Православної Церкви звертається до Вас, як очільника органу місцевого самоврядування села Угринів, для забезпечення прав і законних інтересів нашої релігійної організації, для сприяння встановлення відносин взаємної релігійної і світоглядної терпимості й поваги між громадянами, які сповідують релігію або не сповідують її, між віруючими різних віросповідань та їх релігійними організаціями, відповідно до ст. 5 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації».

Оскільки наша релігійна організація зараз не має змоги проводити Богослужіння в існуючих на території села Угринів культових спорудах, просимо вирішити питання про надання нам земельної ділянку у межах села для самостійного будівництва власного храму. Відповідно до ст.18 вказаного Закону України, релігійні організації можуть володіти, користуватися і розпоряджатися майном, яке належить їм на праві власності. У свою чергу ми запевняємо, що, відповідно до ст.19 цього Закону, будівництво культової будівлі на виділеній ділянці здійснюватиметься у порядку, встановленому чинним законодавством для об’єктів цивільного призначення.

Сьогодні, як відомо, наші Богослужіння проводяться в одному з житлових будинків села Угринів. Хоча це і передбачається ст.21 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації», де вказано, що богослужіння, релігійні обряди, церемонії та процесії безперешкодно проводяться в культових будівлях і на прилеглій території, у місцях паломництва, установах релігійних організацій, на кладовищах, в місцях 2 окремих поховань і крематоріях, квартирах і будинках громадян», однак цей житловий будинок не є пристосованим для одночасного перебування великої кількості людей і не завжди може вмістити всіх людей, бажаючих взяти участь у Богослужінні.

Окрім того, умови його проведення Богослужіння у будинку не можна порівняти з урочистою молитвою у спеціально облаштованій культовій споруді. Зважаючи на викладене, наша релігійна громада прагне побудувати свою власну культову будівлю. Маємо надію на Ваше розуміння та дотриманні наших законних прав і свобод. Підписні листи на ___ арк. додаютьсяться. настоятель Свято-Хресто-Воздвиженської релігійної громади УПЦ с. Угринів Горохівського району Волинської області протоієрей Ростислав Сапожник

Свято-Хресто-Воздвиженська релігійна громада

Української Православної Церкви

с. Угринів Горохівського району Волинської області

Угринівському сільському голові В.О. Шпилю