Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Священий Синод встановив день памяті священномученика Костянтина (Дьякова)

19 квітня, під час чергового засідання, Священний Синод УПЦухвалив благословити встановлення дня пам’яті священномученика Костянтина (Дьякова), митрополита Київського і Галицького (+1937) у день його мученицької кончини – 28 жовтня / 10 листопада (старий / новий стиль).  

Відповідний рапорт на розгляд Синоду подав митрополит Херсонський і Таврійський Іоанн, голова Синодальної Комісії по канонізації святих.

Нагадаємо, 19 жовтня 1993 року рішенням Священного Синоду Української Православної Церкви (Журнал №18) священномученик Костянтин (Дьяков), митрополит Київський і Галицький був причислений до лику святих місцевошанованих новомучеників Слобідського краю.

Рішенням Священного Синоду від 10 лютого 2011 року (Журнал №1) священномученик Костянтин (Дьяков), митрополит Київський і Галицький включений до Собору Київських святих.

священномученик Костянтин (Дьяков)

священномученик Костянтин (Дьяков)

Довідка:
Митрополит Костянтин (у миру – Дьяков Костянтин Григорович) народився 21 травня 1871 року в селі Стара Водолага, Валківського повіту, Харківської губернії. У 1891 році, після закінчення Харківської духовної семінарії, був хіротонісаний у диякона та ієрея. Впродовж більше 30 років служив у різних храмах Харкова, в тому числі Благовіщенському соборі. Овдовів. У 1923 був заарештований і без пред’явлення звинувачення три місяці утримувався в харківській в’язниці. 8 вересня 1924 прийняв постриг з ім’ям Костянтин і був возведений у сан архімандрита, після чого 21 вересня був хіротонісаний у єпископа Сумського, вікарія Харківської єпархії, з тимчасовим управлінням Харківською єпархією. Хіротонію очолював також майбутній священномученик Святіший Патріарх Тихон.

Єпископ Костянтин відкинув незаконно утворену 22 грудня 1925 року Тимчасову Вищу Церковну Раду та у березня 1926 року разом з іншими архієреями підписав лист на підтримку митрополита Сергія і засудження послідовників розколу. Того ж року був знову заарештований і два місяці утримувався в Харківській в’язниці.

1927 року єпископ Костянтин був обраний членом Тимчасового Патріаршого Синоду за заступника Патріаршого Місцеблюстителя митрополита Сергія (Страгородського). У 1927 році 12 листопада владика Костянтин отримав сан архієпископа і був призначений керуючим Харківською єпархією. У 1929 році він – тимчасовий керуючий Дніпропетровською і Феодосійської єпархіями.

У 1935 р. рішенням Священного Синоду Руської Православної Церкви був призначений митрополитом Київським і Екзархом України. До 1936 року він жив в Харкові, а потім переїхав до Києва.

16 вересня 1937 року тяжко хворий архіпастир був заарештований і доставлений до Київсько-Лукіановської в’язниці. 29 жовтня 1937 року за вироком «трійки» він був розстріляний і кинутий в яр з іншими жертвами репресій. Його тіло було дивовижно збережено. Один з віруючих візників підібрав його тіло, огорнув шинеллю і вивіз з яру. Духовні чада митрополита знайшли архієрейський одяг, одягли в них тіло священномученика й поховали святителя на Києво-Лукіанському кладовищі.

http://church.ua/