Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

СУМИ. Кафедральный собор опинився під загрозою руйнування

Архиєпископ Сумський та Охтирський Української Православної Церкви  Євлогій (Гутченко) звернувся із відкритим листом до міського голови, у якому висловлює стурбованість процесом руйнування Спасо-Преображенського кафедрального собору та просить створити комісію для визначення стану будівлі та проведення термінових ремонтних робіт.

У листі йдеться: «Сумчан бентежить бездіяльність міської влади щодо загрози руйнування Спасо-Преображенського кафедрального собору м. Суми через порушення норм проведення земляних робіт у безпосередній близькості від будівлі старовинного храму».

Суми.jpeg

Поруч із собором вже більше десяти років знаходиться довгобуд: котлован із фундаментом. Але будівництво заморожене, котлован сумчани поступово наповнили побутовим сміттям, а влада встановила паркан, на якому розміщені рекламні щити та графіті. За парканом живе зграя безпритульних собак. І все це в центрі міста – буквально за десять метрів від входу до Спасо-Преображенського собору.

Архиєпископ звертає увагу не те, що саме наявність котловану поруч спричиняє руйнування будівлі: «Спасо-Преображенський кафедральний собор продовжує руйнуватися. Тріщини, які виявили фахівці, поступово призводять до порушення цілісності старовинної будівлі, що є пам’яткою архітектури. За період спостережень кількість тріщин невпинно зростає, збільшується їх глибина. Ми маємо експертний висновок щодо причин цього процесу. Величезна яма-котлован прямо перед центральним входом собору, що викопана більш ніж 15 років тому, огороджена дощатим парканом і заповнена побутовим сміттям. Вона є фактором порушення щільності ґрунту у безпосередній близькості будівлі».

Міська влада обласного центру відгукнулася на прохання архиєпископа залучити фахівців для визначення стану будівлі та прийняття рішення щодо котловану поруч.

Як повідомив РІСУ заступник Сумського міського голови Володимир Войтенко, була створена комісія і вже пройшло два її засідання. На комісію був запрошений і орендар вказаної земельної ділянки.

«Станом на зараз я бачу два шляхи вирішення проблеми: або орендар землі приводить у відповідність проектну документацію та негайно розпочинає будівельні роботи, або ми в судовому порядку розриваємо договір оренди та розпочинаємо реконструкцію цієї ділянки. Орендар запевняє, що знайшов інвестора і найближчим часом будівництво розпочнеться. Ми дали йому часу до травня. Якщо в цей термін не буде зроблено жодних позитивних рухів – розпочнеться судовий процес. На цьому місці дуже добре було б зробити сквер із лавочками для відпочинку сумчан», — прокоментував ситуацію Володимир Войтенко.

Довідка

Завершилося будівництво Спасо-Преображенського собору у 1788 році. В 1882-92 роках була проведена реконструкція, добудована 56-метрова дзвіниця, на якій встановлено унікальні куранти з Англії. Перший архітектор, який спроектував храм, невідомий, реконструкція проводилася під керівництвом російського архітектора Михайла Ловцова. Меценатами відновних робіт були сумські купці Микола та Дмитро Суханови.

http://risu.org.ua/