Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

РІВНЕ. В історичному центрі церковного співу відбувся з’їзд православних регентів

Відродити музичні традиції Рівненщини планують організатори з’їздів православних регентів Острозького благочиння.  У XV ст. в Острозі виник знаменитий «Острозький наспів», відомий в усій Східній Європі, що в своїй першооснові мав традиції київської школи, але тут набув свого автентичного особливого забарвлення. Упродовж XVІ – аж до першої половини ХІХ століття це невеличке містечко на Рівненщині залишалося одним із провідних центрів українського церковного співу.

Метою І З’їзду православних регентів Острозького благочиння організатори назвали вивчення проблем, що виникають у повсякденній практиці церковних хорів, а також популяризацію регентської справи.

Zizd020«Потреба таких зустрічей полягає в тому, щоб сформувати основні напрямки діяльності, що в подальшому будуть сприяти розвитку церковних хорових колективів, покращення якості церковного співу, збереженню історичного і культурного спадку України у галузі церковної хорової музики», – також зазначають регенти Свято-Воскресенського храму м. Острог Тетяна Довга, Ірина Новак та Ганна Бонка.

Захід мав форму практичного семінару. Учасники прослухали лекцію від диригента, викладача хорових дисциплін Рівненського музичного училища та Корецького регентсько-катехізаторського духовного училища Олександра Олександровича Одинця та співаків камерного хору «Воскресіння».

Zizd033Олександр Олександрович розповів про можливості залучення в хор молодих людей та специфіку роботи з ними, характер та манеру церковного співу, основні тонкощі техніки диригування, підбір нотного репертуару та окреслив загальні тенденції розвитку хорової справи на Рівненщині.

Регентам було вручено грамоти і нагороди від Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія та правлячого архієрея Рівненської єпархії митрополита Варфоломія.

Було прийнято рішення про проведення щорічних регулярних з’їздів регентів Острозького благочиння, які у подальшому можуть набути форму фестивалів або мистецьких зустрічей.