Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Конституційний суд України розпочав розгляд справи про публічні богослужіння

Конституційний суд України розпочав розгляд справи у формі усного слухання за поданням омбудсмана Валерії Лутковської щодо конституційності положень частини 5 статті 21 закону «Про свободу совісті та релігійні організації».

Згідно з цим законом, богослужіння, релігійні обряди, церемонії та процесії безперешкодно проводяться в культових будівлях та прилеглій території, у місцях паломництва, установах та організаціях і на підприємствах за ініціативою трудових колективів і згодою адміністрації.

Також, відповідно до закону, богослужіння та релігійні обряди в лікарнях, місцях попереднього ув’язнення і відбування покарання проводяться на прохання громадян, які перебувають в них, або за ініціативою релігійних організацій.

Закон передбачає, що в інших випадках публічні богослужіння, релігійні обряди, церемонії та процесії проводяться щоразу з дозволу відповідної місцевої державної адміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради.

Саме це положення щодо дозвільного порядку омбудсман просить визнати неконституційним.

«Стаття21 закону «Про свободу совісті та релігійні організації», зокрема частина 5, чітко визначає, що проведення публічного богослужіння, релігійного обряду, церемоній та процесій в інших місцях ніж ті, що визначені частиною 1 і 4 цього закону, здійснюється з дозволу відповідного місцевого органу. Крім того, встановлений термін, відповідно до якого має бути подано клопотання щодо видачі вказаного дозволу. Але при цьому стаття 39 Конституції України встановлює інший порядок – повідомний, і те, що проведення такого зібрання може бути заборонене виключно судом», – зазначила Лутковська.

З питанням щодо норм закону «Про свободу совісті та віросповідання» омбудсман звернулась до Конституційного суду України у жовтні минулого року.

http://www.radiosvoboda.org/