Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

АФОН. Вийшов каталог з біографіями вітчизняних подвижників ХІХ-ХХ стт.

Tom3-Monahologiy2

В рамках святкування 1000-ліття давньоруського чернецтва на Афоні, Афонський Свято-Пантелеімонівський монастир видав монахологій з відомостями про більш ніж 3 тис. насельників Святої Гори ХІХ-ХХ стт. Багато персоналій з каталогу присвячені монахам-вихідцям з території сучасної України повідомляєІнформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на сайт afonit.info.

Як відомо, монахологієм називається книга реєстрації ченців в монастирях Святої Гори.

Видання, повна назва якого «Монахологій Руських обителей на Афоні», включає в себе дані про 3241 насельника Святої Гори, які були уродженцями Росії, України, Білорусі, Молдови та Грузії. Зокрема в каталозі містяться біографічні дані про афонитів-українців: монахів Гавриїла (Легача), Давида (Цупера) та інших.

Том проілюстрований рідкісними фотографіями келіотів, що зберігаються в афонських архівах. Як зазначають дослідники, це видання є першим в історії, що повномасштабно розкриває історію руського святогірського монашества ХIХ-ХХ ст. Донедавна не існувало видання, що давало б уявлення про всіх насельників руських обителей на Афоні, їх кількісний склад і короткі біографічні відомості.