Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Єпископ УПЦ взяв участь у заходах з нагоди національного свята Болгарії

3 березня за благословенням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія та на запрошення Надзвичайного і Повноважного Посла Республіки Болгарія в Україні пана Красіміра Мінчева вікарій Київської Митрополії єпископ Боярський Феодосій взяв участь у святкових заходах з нагоди Дня визволення Болгарії від османського ярма. Преосвященного владику супроводжував старший помічник ректора Київської Духовної Академії з навчально-методичної роботи архімандрит Сильвестр (Стойчев).

Урочисті заходи у Києві з нагоди національного свята Болгарії почалися 3 березня з панахиди біля підніжжя пам’ятника воїнам, які полягли за визволення Болгарії в Російсько-турецькій війні 1877-1878 років. Пам’ятник був встановлений і освячений в провулку Звіринецькому старанням Товариства дружби «Україна-Болгарія» на залишках стародавнього військового кладовища. Панахиду звершив Преосвященний єпископ Боярський Феодосій у співслужінні архімандрита Сильвестра (Стойчева), після чого до пам’ятника були покладені квіти офіційними особами та представниками громадських організацій.

Перед початком панахиди єпископ Феодосій звернувся до присутніх зі словом: «Вельмишановний пане Посол, шановне керівництво і члени Товариства дружби «Україна-Болгарія», представники болгарської громади Києва і України! 138 років тому Болгарія звільнилася від османського ярма, звільнилася від тягаря, який тяжів над православною землею протягом майже 5 століть. Воістину цей день став днем радості, яка і по сьогодні жива в народній душі. Свідчення тому — з яким піднесенням і натхненням щорічно святкується в самій Болгарії і за її межами підписання Сан-Стефанського договору і закінчення Визвольної російсько-турецької війни. При цьому вдячний болгарський народ ніколи не забував і не забуває, якою ціною була отримана ця свобода! Сотні меморіальних місць і пам’ятників визволителям створені за ці роки в усьому світі, і у кожного з них 3 березня безліч квітів. Сьогодні ми звершуємо заупокійну літію за героями і покладаємо свої квіти тут, у Києві, також біля підніжжя пам’ятного знаку на честь воїнів, полеглих за визволення Болгарії. Шановні учасники урочистостей! У цей світлий і пам’ятний день дозвольте передати всім вам вітання від Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, передати його первосвятительське благословення і сердечні побажання, щоб над святою Болгарської землею тепер завжди панували мир і свобода. А героям і захисникам вашої земної Вітчизни — Царство Небесне і вічна пам’ять!»

У той же день відбувся урочистий прийом, який проходив в будівлі посольства Республіки Болгарія у Києві, який відвідали діячі культури і науки, державні службовці, релігійні діячі.

День визволення Болгарії від османського ярма — національне свято Болгарії. Святкується щорічно 3 березня і є неробочим днем. C 1396 року по 1878 рік Болгарія входила до складу Османської імперії. Після кривавого придушення Туреччиною квітневого повстання в Болгарії в 1876, а також звернення боснійських повстанців до сербів про допомогу, Сербія і Чорногорія оголосили Османській імперії війну. Росія підтримала слов’янські народи і 24 квітня 1877 року також вступила у війну, що увійшла в історію як російсько-турецька війна 1877-1878 років. У Болгарії ця війна названа Визвольної війною. У ході наступних бойових дій союзної армії вдалося розгромити турецькі війська і 3 березня 1878 року (19 лютого за старим стилем) був підписаний мирний Сан-Стефанський договір. За цим договором Болгарія ставала незалежною державою — найбільшою на Балканах — а також визнавалася незалежність Чорногорії, Сербії і Румунії. Щороку 3-го березня в Болгарії піднімають національні прапори і з військовими почестями покладають вінки до Пам’ятника свободи на Шипці в пам’ять про всіх воїнів, загиблих в боротьбі за звільнення Болгарії. Увечері на площі перед будівлею Народного зібрання (парламенту країни) звершується урочиста служба.