Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

РІВНЕ. Суд продовжив незаконний арешт храму в Птичі

17 лютого слідчий суддя Рівненського міського суду втретє відмовив вірянам релігійної громади Української Православної Церкви села Птича Рівненської області у захисті прав на свободу віросповідання та проведення богослужінь у Свято-Успенському храмі, який є їхньою власністю, залишивши незаконний арешт в силі.

Правозахисник Рівненської єпархії УПЦ, коментуючи постанову, зазначив, що суд не навів законних підстав, які дають можливіст заарештувати будівлю. Для того, щоб її заарештувати, вона повинна бути придбана незаконним шляхом, тобто, вкрадена кимось, а потім конфіскована слідством.

Відтак, релігійною громадою УПЦ було підготовано низку скарг до міжнародних інстанцій: в Міжнародний суд із прав людини, в Комітет із прав людини ООН; також направлено інформаційні звернення з викладенням обставин справи та ситуації Комісару ЄС з прав людини, Європейській комісії по боротьбі з расизмом і нетерпимістю, Консультативному комітету Рамкової комісії Ради Європи з питань захисту національних меншин, Європейського Комітету з попередження катувань.

— Таким чином, питання дотримання прав віруючих Української Православної Церкви в селі Птича знову і знову обговорюватиметься на міжнародному рівні. Адже державними органами України щодо вірян УПЦ відбувається відкрита та систематична дискримінація за релігійною ознакою, чим порушується законодавство», — коментує правозахисник.

Нагадаємо, 21 січня 2016 року, представники релігійної громади УПЦ села Птича дізналися про те, що Рівненський міський суд, розглянувши клопотання слідчого, виніс ухвалу, за якою наклав арешт на культову будівлю. 4 лютого 2016 року Апеляційний суд Рівненської області прийняв постанову, в якій укотре відмовив релігійній громаді у скасуванні арешту, незважаючи на його очевидну незаконність.