Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ДОНЕЦЬК. У зруйнованій Іверській обителі відслужили Літургію

Насельниці монастиря, які зараз несуть послух в різних жіночих обителях єпархії, вже готові повернутися у свій рідний дім для відродження тут чернечого життя і безперервної молитви.

За благословенням митрополита Донецького і Маріупольського Іларіона 25 лютого, в день пам’яті Іверської ікони Божої Матері, в Свято-Іверському жіночому монастирі Донецька була відслужена перша за майже дворічний період Божественна літургія. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-службу Донецької єпархії.

Соборну службу очолив вікарій Донецької єпархії архієпископ Макіївський Варнава, якому співслужили священнослужителі міста. Помолитися в престольний день монастиря, незважаючи на небезпеку опинитися під обстрілом, прибули парафіяни і паломники з різних районів Донецька, а також прилеглих міст і селищ. Дістатися до обителі Богородиці у віддалений куточок міста допомогли небайдужі люди.

0031-1-683x1024Почалося святкове Богослужіння з водосвятного молебню. Потім архієрей прочитав особливі молитви «на отверзение храма», були окроплені святою водою вівтар, стіни і вціліла підстава іконостасу.

Ігуменя обителі Михайла (Шевченко) і волонтери з різних парафій Донецька доклали багато зусиль для того, щоб громада змогла зібратися на престольне свято. Вони підготували територію обителі та сам храм, вивезли чималу кількість сміття.

Незважаючи на зруйновані дах і стіни, холодну погоду і поривчастий вітер, храм був переповнений молільниками.

Після закінчення богослужіння архієпископ Варнава відслужив заупокійну літію на прилеглому до монастиря цвинтарі.

Як відзначають у єпархії, перша Літургія, звершена соборно в напівзруйнованому храмі, стане справжнім символом відродження не тільки монастиря, але і всіх постраждалих від бойових дій міст і сіл Донбасу. “І тут, – як зазначила ігуменя Михаїла, – найважливіше: починати відродження життя потрібно не зі зведення стін, а з лікування душ і сердець. Насельниці монастиря в своїй більшості зараз несуть послух в різних жіночих обителях єпархії, проте багато хто вже готовий повернутися у свій рідний дім для відродження тут чернечого життя і безперервної молитви”.